Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

'Steeds hogere eisen aan sociale professional'

Marijke Vos, bestuursvoorzitter van brancheorganisatie MOgroep, vindt dat de rol van sociale professionals aan het veranderen is. 'Ze krijgen weer een centrale rol, wat gepaard gaat met hogere eisen.
'Steeds hogere eisen aan sociale professional'

'Er wordt van mensen gevraagd zich zoveel mogelijk zelf te redden en mee te doen in de maatschappij', zegt Marijke Vos, bestuursvoorzitter van brancheorganisatie MOgroep. Die ontwikkeling sluit volgens Vos aan bij de kern van het sociaal werk. 'Sociale professionals begeleiden mensen om zelfstandig te kunnen functioneren en geven hen een steun in de rug. Het vak van sociaal werker keert weer terug naar hoe het vroeger was. Dat hoor ik steeds vaker in het veld. Sociale professionals krijgen weer een centrale rol in de hulp en ondersteuning.' Vos doet haar uitspraken in een interview met Zorg & Welzijn.

 

Veel druk

De centrale rol gaat volgens Vos wel gepaard met hogere eisen aan vakkennis, ervaring en sociale vaardigheden. Het is ongetwijfeld moeilijker, verwacht ze, om aan alle eisen te voldoen. 'Alle veranderingen leggen veel druk op professionals, maar ik zie hoe gemotiveerd ze zijn om te leren en om te gaan met complexere problematiek van cliënten. En zich inzetten om initiatieven van burgers mogelijk te maken.'

 

Wijkteam

Marijke Vos ziet grote kansen voor het sociaal werk. 'Een goed voorbeeld zijn jongerenwerkers die als jongerencoach in het wijkteam werken. Zij werken preventief met jeugd en jongeren, om te voorkomen dat ze stranden in de jeugdzorg. Zij hebben een grotere en bredere functie dan ze eerder als jongerenwerker hadden.'

 

Venijn

Het venijn van Vos' betoog zit in de staart: 'Ik merk hoe veel moeite professionals hebben met de overdaad aan regels, met de verschillende contracten waar gemeenten mee werken. En hoe lastig het is om de politiek ervan te overtuigen dat er een groeiende groep mensen is die het niet zelf kunnen redden. Er moet bezuinigd worden en dat ondermijnt de ruimte om snel hulp te verlenen.' (Foto: Paulien de Gaaij.)

Bron: www.zorgwelzijn.nl



Naar homepage