Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Sozio tipt: documentaire over de donkere kant van burgerparticipatie

Bijna 1.5 miljoen Nederlanders nemen deel aan Burgernet, waarbij de burger 'zijn ogen openhoud' ten behoeve van de politie. Nederland telt zo'n 250 burgerwachten, groepen die binnen hun woonwijk 'de boel in de gaten houden'.
Sozio tipt: documentaire over de donkere kant van burgerparticipatie

Er is geen gebrek aan burgerparticipatie als het gaat om het assisteren van de politie. Waarom willen we zo graag agent spelen? Maar vooral, gaat dat wel goed? Centrale vragen in de Zembla documentaire 'Allemaal agent'.

Er zijn burgers die een stapje verder gaan en zelf initiatief nemen. Zo zien we een stichting die op haar website flinke beloningen uitlooft voor het opsporen van dierenbeulen. We horen een burgerwacht lid met een grijns vertellen dat hij een inbreker een paar tikken gaf. En dan het verhaal van Dobey. Als zijn hond dood in een sporttas wordt gevonden worden zijn gegevens via sociale media verspreid. Nog voor het duidelijk is of hij de dader is staan er mensen op zijn stoep om verhaal te halen. Wat zijn de gevolgen van deze verschillende vormen van 'burgerparticipatie'? Hoofdofficier van justitie Diederik Greive zegt dat de burger de politie aanzienlijk helpt. Onderzoeksjournalist Bart de Koning denkt dat het wachten is op de eerste dode als we niet uitkijken.

Deze Zembla documentaire is te zien via uitzendinggemist.nl en documentairenet oorspronkelijk uitgezonden op 06-03-2014 door de VARA. Bevat schokkende beelden.



Naar homepage



Relevante categorieën: