Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Slaaptekort leidt tot agressie

Slaaptekort of slechte slaapkwaliteit beïnvloedt het gedrag. Dat kan een rol spelen bij agressie en grensoverschrijdend gedrag, zo blijkt uit onderzoek in de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) Assen.
Slaaptekort leidt tot agressie

Forensisch psychiater Jeanine Kamphuis promoveerde eind maart aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij deed onderzoek bij patiënten en voerde gedragsexperimenten uit bij ratten.

Verband
Kamphuis liet de patiënten in de FPK Assen zelf bijhouden wanneer ze slaapproblemen hadden en wanneer ze agressief waren. Ook liet ze behandelaars rapporteren. Ze vond een duidelijk verband tussen slaapproblemen en agressie, maar geen heldere aanwijzingen voor oorzaak en gevolg. Agressie kan ook tot slaapproblemen leiden. Haar conclusie: help patiënten met slaapproblemen door middel van gedragstherapie. Uit vervolgonderzoek moet blijken of bij verbetering van de nachtrust de agressie daalt.

Delicten
De forensisch psychiater zou graag zien dat slaap een rol gaat spelen bij de evaluatie van de patiënten in de forensische psychiatrie. Kamphuis: 'We zouden het slaapgedrag ten tijde van de gepleegde delicten moeten nagaan. En slaap als factor meenemen in onze periodieke risicotaxaties.'
Bron: www.skipr.nlNaar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.