Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Samen doen wat nodig is om armoede te bestrijden

Veel Leeuwarders melden zich met financiƫle ondersteuningsvragen bij de sociale wijkteams. Wijkteammedewerkers ondersteunen deze bewoners door het bieden van integrale individuele ondersteuning, maar ook door het arrangeren van sociale leerprocessen in zogenaamde peergroups.


De activiteiten van deze groepen lopen sterk uiteen; de ene bewonersgroep begint een kringloopwinkel, een andere groep start een wekelijkse gespreksavond. Binnen deze communities wordt ervaringsdeskundigheid al enkele jaren actief ingezet bij het oppakken van vraagstukken rondom armoede door bewoners zelf.

De eerste ervaringen met deze peergroups waren positief. Uit onderzoek was echter maar weinig bekend over de impact en werkzame bestanddelen. Wijkteamcoöperatie Amaryllis, gemeente Leeuwarden, de Adviesraad voor het Sociaal Domein, NHL en Stenden Hogeschool hebben daarom een participatief evaluatieonderzoek met alle betrokken partijen (waaronder actieve bewoners) uitgevoerd.

In de workshop Samen doen wat nodig is om armoede te bestrijden tijdens het 5e Jaarcongres De kracht van het sociale wijkteam presenteren Dirk Willem Postma (associate Lector Welzijn Nieuwe Stijl, NHL & Stenden Hogeschool) en Michael Kaptein (ervaringsdeskundige Wijkteam Zuidwest, Coöperatie Amaryllis) hun bevindingen en aanbevelingen aan gemeenten en wijkteams. 

Naast bovenstaande deelsessie, zijn er voor u nog meer deelsessies om uit te kiezen tijdens het 5e Jaarcongres De kracht van het sociale wijkteam! Meer informatie over het plenaire programma en het volledige deelsessie-aanbod kunt u vinden op www.wijkteamcongres.nl. Wij zien u graag op dinsdag 16 mei!Naar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.