Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Rijswijk wil huisuitzettingen voorkomen

Samenwerking tussen gemeente en woningcorporaties: dat is één van de maatregelen die Rijswijk (foto) neemt om problematische schulden zoveel mogelijk te voorkomen. Door betalingsachterstanden van huurders vroegtijdig te signaleren willen zij grotere huurschulden en huisuitzetting voorkomen.
Rijswijk wil huisuitzettingen voorkomen

 

De Rijswijkse woningcorporaties Rijswijk Wonen en Vidomes gaan huurders met een huurachterstand van twee maanden en met aantoonbare sociale problematiek buiten hun eigen schuld om, aanmelden bij de gemeente. Het Sociaal Wijkteam zoekt vervolgens contact met de betreffende huurder om te achterhalen wat er aan de hand is. Samen met de huurder maken zij een plan van aanpak om de huurschuld en eventuele andere financiële problemen, op te lossen en verdere betalingsachterstanden te tegen te gaan. Door huurders met een betalingsachterstand eerder te helpen kan huisuitzetting in veel gevallen worden voorkomen.

Blij met hulp
Gemeenten die al op deze manier werken hebben hier goede ervaringen mee. Huurders met schulden zijn vaak geholpen met de rechtstreekse benadering. Zoals onlangs een bewoner met een betalingsachterstand. Die liep hij op doordat hij dacht nog geld van de Belastingdienst te krijgen. Maar dit bleek niet het geval te zijn, terwijl hij wel zijn vakantie al geboekt had. De gemeente bood hem aan te helpen met zijn financiële administratie en binnen korte tijd was hij van zijn schulden af. Hij is blij met de hulp die hem geboden werd. ‘Als de gemeente mij niet zou hebben benaderd zou ik nu waarschijnlijk nog in de schulden gezeten zou hebben.’

Mijlpaal
Daphne Braal-Verhoog, voorzitter van de raad van bestuur van Stichting Vidomes, is blij met de samenwerking: ‘Bij Vidomes houden we huurders met een betalingsachterstand goed in de gaten. Juist door er vroeg bij te zijn voorkom je dat schulden oplopen met in het ergste geval een huisuitzetting.’ Zeljka Udovicic-Schlick, directeur-bestuurder van Rijswijk Wonen, bevestigt dit: ‘Vaak gaat het om kwetsbare mensen en zeker als er kinderen bij betrokken zijn kunnen er schrijnende situaties ontstaan. Dat is iets wat je nooit wilt. Deze samenwerking is een mooie mijlpaal die we met elkaar bereikt hebben’.

Lang gekoesterde wens
Voor wethouder Sociale Zaken Björn Lugthart is de samenwerkingsovereenkomst een lang gekoesterde wens. ‘We kunnen hierdoor als gemeente veel sneller actie ondernemen. Nu krijgen we vaak mensen binnen bij schuldhulpverlening bij wie de problemen al zo ver zijn opgelopen dat acute huisuitzetting dreigt. Dat kunnen we op deze manier veel eerder voorkomen.’
Bron: Gemeente RijswijkNaar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.