Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Overbelasting in sociale wijkteams

Een probleem waar veel jeugdteamprofessionals tegenaan lopen is de werkdruk. Deze druk hangt volgens Arjan Bolt vaak samen met een overmaat aan bureaucratische taken. Veel sociale wijkteams hebben dan ook te maken met een hoog verloop en ziekteverzuim.


Arjan Bolt is ontwikkelaar/coach/trainer en werkzaam bij het kenniscentrum Gezin Centraal, auteur van de boeken Gezin Centraal, handboek voor ambulant hulpverleners en 1Gezin 1Plan. Daarnaast komt hij spreken in een deelsessie op het 5e Jaarcongres De kracht van het Sociale Wijkteam. “Professionals besteden vanwege de generalistische taakopvatting, verhoudingsgewijs weinig tijd aan de taken die het beste passen bij hun competenties,” aldus Bolt. “Teveel schakelen tussen een grote variatie aan taken en weinig tijd voor je kerntaken, vergroot de belasting en gaat ten koste van de kernkwaliteiten van een professional. Daardoor komt de tijd die aan daadwerkelijke cliëntencontacten wordt besteed in het gedrang.”

“Bovendien zijn interne werkprocessen vaak onvoldoende op orde,” vervolgt hij. “Teams komen door de overbelasting nauwelijks toe aan systematische reflectie op hun professionele handelen en de ontwikkeling van een eenduidige integrale methodiek staat nog in de kinderschoenen. Hetzelfde geldt voor het systematisch verzamelen van cliëntenfeedback en informatie over resultaten.”

Zorgen dat wat je doet ook echt werkt: Het gezin centraal in wijkgerichte jeugdhulp
Hoe zorgen we er dan voor dat de overbelasting van wijkteams wordt aangepakt, zodat ze kwalitatief goede hulp gaan bieden?

“Bij het vinden van een antwoord zou je de wijze waarop het allemaal georganiseerd is als invalshoek kunnen kiezen,” zegt Bolt. “Wij kiezen de invalshoek van de inhoud van het werk. Wat is kwalitatieve goede zorg in wijkteams precies? Welke competenties en methodische vaardigheden vraagt dat? Hoe zorg je ervoor dat professionals beter worden in die vaardigheden en meer tijd en energie besteden aan hetgeen waar ze voor opgeleid zijn?”

Dit zijn slechts enkele vragen waar u tijdens de deelsessie van Arjan Bolt en Renske van Bemmel (ontwikkelaar/coach/trainer en werkzaam bij het kenniscentrum Gezin Centraal) op het 5e Jaarcongres De kracht van het sociale wijkteam antwoord op krijgt. 

Naast bovenstaande deelsessie, zijn er voor u nog meer deelsessies om uit te kiezen tijdens het 5e Jaarcongres De kracht van het sociale wijkteam! Meer informatie over het plenaire programma en het volledige deelsessie-aanbod kunt u vinden op www.wijkteamcongres.nl. Wij zien u graag op dinsdag 16 mei!Naar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.