Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Oproep om vragen en knelpunten te delen

Zes organisaties roepen professionals in het sociaal domein op om hun vragen en knelpunten te delen. Ze krijgen binnen twee dagen antwoord. De kennis en inzichten die dat oplevert, wordt landelijk verspreid.
Oproep om vragen en knelpunten te delen

De veranderingen in zorg en welzijn vragen een nieuwe manier van werken van professionals en beleidsmakers in het sociaal domein. Met als belangrijke pijlers integraal samenwerken in de wijk en passende ondersteuning dichtbij huis. Movisie, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Nederlands Jeugdinstituut, Trimbos-instituut, Vilans en de Werkplaatsen Sociaal Domein bundelen de krachten om samen met professionals en beleidsmakers kennis en expertise over integraal werken te ontwikkelen en toegankelijk te maken.

Oproep
'Een thuiswonende oudere met beginnende dementie en fysieke beperkingen; een alleenstaande moeder met verslavingsproblemen en schulden: waarschijnlijk werk je steeds intensiever samen met andere professionals in de wijk, om mensen met meervoudige vragen goed te kunnen helpen. Hoe richt je dat goed in? En waar loop je tegenaan? Deel je vragen en knelpunten.' Met die woorden roepen de organisaties professionals en beleidsmakers op om hun vragen en knelpunten te delen via info@integraalwerkenindewijk.nl

Drie thema's
De landelijke en regionale kennispartners zeggen dat er verschillende thema’s zijn waarop ze zien en horen dat er knelpunten zijn. Daarom leggen ze naar eigen zeggen de focus bij:

1. Kwetsbare doelgroepen, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking of psychische problemen.

2. De toegang tot zorg en ondersteuning.

3. Samenwerken met mantelzorgers, de buurt en andere professionals.

Vragen
Binnen twee werkdagen krijgt degene die de vraag stelt een reactie van een specialist. Voorbeelden van vragen zijn: Over welke expertise moet een professional in de wijk beschikken? Hoe houd je kennis up-to-date? Hoe kun je de samenwerking met professionals uit andere disciplines verbeteren? Hoe werk je goed samen met vrijwilligers en mantelzorgers? Hoe kun je de verschillende wettelijke kaders met elkaar verbinden om preventie zo goed mogelijk vorm te geven? De kennis en inzichten worden landelijk verspreid, aan de hand van praktische handleidingen, e-learnings, trainingen en workshops.

Bron: www.trimbos.nl



Naar homepage