Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

'OCW en SZW negeren problemen opvang en onderwijs'

De PO-Raad en de MOgroep zijn teleurgesteld over de reactie van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, foto) en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) op hun actieplan Geef kinderen de ruimte.
'OCW en SZW negeren problemen opvang en onderwijs'

De minister en de staatssecretaris stellen dat onderwijs en opvang binnen de bestaande wettelijke kaders al kunnen samenwerken. Volgens de MOgroep negeren zij daarmee de problemen die het veld ervaart en signaleert.

 

Doorgaande ontwikkellijn

De PO-Raad, de MOgroep en Brancheorganisatie Kinderopvang presenteerden in maart hun tienpuntenplan om de doorgaande ontwikkellijn van kinderen van nul tot twaalf jaar beter te laten verlopen. In dit plan pleiten ze er onder meer voor om tegenstrijdige en overbodige regelgeving te schrappen. Zo zijn samenwerkingsvormen zoals kindcentra alleen mogelijk met combinaties van wettelijke vrijstellingen.

 

Nu al mogelijk

De bewindslieden stellen dat intensieve inhoudelijke samenwerking ook nu al heel goed mogelijk is en dat aanpassingen in de wettelijke ruimte daarvoor niet nodig zijn. 'Daarmee gaan ze voorbij aan het feit dat om inhoudelijk samen te kunnen werken, school en opvang nu onnodig complexe, tijdrovende en soms kostbare operaties moeten uitvoeren,' zegt de MOgroep. 'Diverse succesvolle samenwerkingen zijn bovendien enkel tot stand gekomen doordat school en opvang hun experimenteerruimte buiten de wettelijke kaders hebben gezocht.'

 

Belemmeringen

Hoewel er op veel plaatsen ondanks alle hobbels dus intensief wordt samengewerkt, zijn deze constructies pas houdbaar wanneer ook op organisatorisch gebied samenwerking mogelijk is. 'Al deze belemmeringen leiden bovendien enorm af van daar waar het werkelijk om gaat: het bieden van een optimale doorgaande ontwikkeling voor kinderen.'

 

PvdA en D66

Het plan van de PO-Raad, MOgroep en Brancheorganisatie Kinderopvang wordt ondersteund door honderd schoolbesturen, gemeenten en peuterspeelzaal- en kinderopvangorganisaties die op 5 maart aanwezig waren bij de presentatie van het actieplan. Ook PvdA en D66 en diverse deskundigen toonden zich toen positief over het plan.

Bron: MOgroep



Naar homepage