Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Nieuw beroepsregister sociaal werk

BPSW, BVjong, FNV, CNV en Sociaal Werk Nederland hebben een beroepsregister voor sociaal werkers in het leven geroepen. De partijen beschouwen dit beroepsregister als een middel om kwaliteit en vakmanschap te stimuleren en te borgen.
Nieuw beroepsregister sociaal werk

Sinds 17 mei kunnen sociaal werkers zich bij Registerplein aanmelden voor dit beroepsregister. Registratie is niet verplicht. Ondertussen wordt het definitieve register verder ontwikkeld. Het Beroepsregister Sociaal Werk staat los van het wettelijke beroepsregister voor jeugdhulp en jeugdbescherming bij het SKJ.

Vakkundige professionals
Gemeenten vragen steeds vaker naar gegarandeerd vakkundige professionals. Werkgevers en professionals voelen de urgentie om dat vakmanschap aantoonbaar te stimuleren en te borgen. Omdat kwetsbare burgers meer zelf moeten doen verandert de rolverdeling tussen burger(s) en professionals. Ouderen, verwarde mensen en gezinnen hebben adequate ondersteuning nodig. Ook de toestroom van vluchtelingen en andere actuele maatschappelijke problematiek vragen om een investering in professionalisering. De partijen zien beroepsregistratie als een geschikt onderdeel daarvan. Professionals zetten zo stappen in hun eigen professionaliseringsproces.

Gesprek met gemeenten
Werkgevers kunnen de aanmelding in het register gebruiken in het gesprek met gemeenten om aan te tonen dat hun organisatie en medewerkers werken aan professionaliteit en kwaliteit. Organisaties en sociaal werkers laten met hun aanmelding zien dat zij samen de verantwoordelijkheid nemen voor de ontwikkeling en borging van hun vak. Professionals zetten met aanmelding een stap in hun eigen professionaliseringsproces. Gemeenten, werkgevers en cliënten kunnen op de website van Registerplein zien dat een professional aangemeld is.

Verdere uitwerking
De betrokken partners werken samen het nieuwe Beroepsregister Sociaal Werk verder uit. Dat behelst het ontwikkelen van een beroepsprofiel, breed gedragen beroepscode voor alle sociaal werkers, instapeisen en herregistratie-eisen.



Naar homepage