Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Mindfulness vermindert depressie bij diabetespatiënten

Mindfulnesstraingen zijn effectief bij het verminderen van depressie bij diabetespatiënten. Dit bleek uit het promotieonderzoek van Annika Tovote. Maar op dit moment vergoeden zorgverzekeraars deze trainingen nauwelijks.
Mindfulness vermindert depressie bij diabetespatiënten

Niet alleen mindfulness-based cognitieve therapie vermindert stress. Individuele cognitieve gedragstherapie levert hetzelfde resultaat. Het is de eerste keer dat wordt aangetoond dat MBCT en CGT op de korte en lange termijn allebei even effectief zijn voor diabetespatiënten. “Nu wordt MBCT nauwelijks vergoed door zorgverzekeraars, omdat er volgens hen nog niet voldoende bewijs is dat de therapie werkt”, zegt Annika Tovote, nu postdoctoraal onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. 

 

In het onderzoek vergeleek Toyote het psychisch welzijn van diabetespatiënten die MBCT of CGT ontvingen met patiënten die nog op de wachtlijst stonden. Ze concludeerde dat patiënten die deelnamen aan de ene therapie even veel vooruitgang boekten als deelnemers aan de andere therapie wat betreft somberheid en angst. De behandelingen hebben echter geen invloed op de suikerspiegel.

 

Mensen met diabetes hebben twee keer zoveel kans op het ontwikkelen van een depressie als gezonde personen. Volgens het Diabetes Fonds lijden ongeveer 1 miljoen Nederlanders aan de ziekte. “Daarom is het belangrijk te weten te komen wat diabetespatiënten het beste helpt”, zegt Tovote. Dat cognitieve gedragstherapie werkt, was al bekend. Maar nu blijkt dat mindfulness-based cognitieve therapie net zo nuttig is.

 

Mindfulness-based cognitieve therapie heeft als doel om de houding ten opzichte van problemen te veranderen. In plaats van tegen gedachten of gevoelens te vechten, moet er ruimte zijn voor acceptatie. Het is de bedoeling dat iemand aandachtig en zonder oordeel naar de wereld kijkt. Meditatie is één van de methoden die helpen bij het loslaten en vervolgens accepteren van die gedachten en gevoelens. 

 

Bron: RUG



Naar homepage