Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Minder valpartijen van ouderen door nieuwe aanpak

Het aantal valpartijen van ouderen neemt met dertig procent af met de nieuwe aanpak ‘Zicht op Evenwicht’ van de Universiteit Maastricht en het Trimbos-instituut. Het geheim is een huisbezoek en een op maat gesneden advies en cursus.
Minder valpartijen van ouderen door nieuwe aanpak


Jaarlijks sterven duizenden 65-plussers na een val. Ouderen die vallen breken vaak een heup, arm of been en lopen niet zelden hoofdletsel of zelfs een hersenschudding op. En hoe ouder ze zijn hoe groter de kans op ernstige gevolgen. Ouderen vallen het vaakste in hun directe woonomgeving. De Universiteit Maastricht speelt daarop in met de nieuwe therapie ‘Zicht op Evenwicht’. Een zorgprofessional, vaak een verpleegkundige of een fysiotherapeut, zoekt de oudere thuis op om daar samen te werken aan vermindering van val-angst en verbetering van zijn of haar functioneren. Ze praten over de gedachten die ouderen hebben over vallen, het nut van lichaamsbeweging en hoe ze hun gedrag veiliger kunnen maken. De gesprekken monden uit in op maat gesneden advies. Verder volgt de oudere een oefenprogramma dat aansluit op de persoonlijke mogelijkheden.

De mensen die de therapie volgden, hadden dertig procent  minder valincidenten binnenshuis, ontdekte wetenschapper Tanja Dorresteijn. Haar studie laat zien dat de nieuwe intensieve aanpak niet duurder uitpakt dan reguliere zorg. ‘Zicht op Evenwicht’ is via het Centrum Gezond Leven (CGL) gecertificeerd en heeft de beoordeling 'Goede aanwijzing voor effectiviteit' ontvangen.


Bronnen: Zorgvisie en Zicht op evenwicht



Naar homepage