Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Meer zelfdoding dan verkeersslachtoffers

Dat geldt in elk geval voor tieners tussen de 10 en 14 jaar in de Verenigde Staten. Het is een wat vreemde vergelijking, maar wel eentje die tot de verbeelding spreekt. Zelfdoding is het piepkleine puntje van een enorme ijsberg aan negatieve emoties....
Meer zelfdoding dan verkeersslachtoffers

Iedereen piekert weleens en bijna iedereen heeft een tijdelijke dip of raakt somber.  Het wordt problematisch als piekeren en somberen dagen en dagen aanhouden om vervolgens door te gaan naar depresssie.  De daaropvolgende stap is het wegvallen van de positieve zin van het leven en dan lijkt nog maar één uitkomst garanties te bieden. 

Vanaf het moment dat hormonen gaan opspelen wordt de emotionele wereld met kracht op de kaart gezet. Onzekerheid, twijfel, jaloers, ruzies, geluksmomenten en diepe dalen: het wordt een rollercoaster in het bestaan. Dat hoort ook bij de menswording en gaat in zekere zin ook nooit meer weg.  Maar hoe zie je als leerkracht, hulpverlener, therapeut of arts dat een emotionele rimpeling een rimpeling is en blijft? Wanneer escaleert de rimpeling en nog belangrijker: wat valt er te doen om de rimpeling zo te houden en niet te laten escaleren.

Op het kerncongres Stemmingswisselingen, somberheid, depressie en suïcide komen deze thema's aan bod. Niet alleen de analyse en het herkennen, maar ook een aantal praktische inzichten om de rimpeling een rimpeling te laten zijn.

Meer informatie over deze bijeenkomst op de website Kerncongres.nl

 

 



Naar homepage