Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Meer begrip voor mensen met schulden

Overheidsinstanties gaan beter samenwerken bij het vorderen van schulden. Dat zegt staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken. Er komt volgens haar ook meer begrip voor individuele omstandigheden mensen met probleemschulden.
Meer begrip voor mensen met schulden

Al jaren wordt er geklaagd over harde incassopraktijken van de overheid. Bij bijna alle hulpvragen die bij sociale wijkteams terecht komen, zijn er schulden in het spel. Het geldt voor maar liefst tachtig procent van die vragen.

 

Overheid

De schuldeiser is vaak de overheid. 'Dan hebben we het over de Belastingdienst, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank,' zegt Han Noten, die in opdracht van het kabinet in de gaten houdt hoe de decentralisatie van overheidstaken verloopt. Hij ziet dat mensen met problemen allereerst financiële stabiliteit nodig hebben voordat ze verder kunnen werken aan andere oplossingen. Maar de rijksoverheid houdt dat vaak tegen, met zijn harde incassomaatregelen.

 

Gebrek aan bereidheid

Noten denkt niet dat er sprake is van onderschatting van dit vraagstuk, maar juist van een gebrek aan bereidheid om het op te lossen. 'Oplossen betekent voor ministeries, UWV en SVB dat ze een heleboel schulden moeten afschrijven, en zij zijn gericht op het optimaliseren van hun eigen inkomsten.'

 

Petitie

Belangenorganisaties van gemeenten, schuldhulpverleners en sociale diensten boden op 5 april een petitie aan in Den Haag. Zij vinden dat het stelsel mensen belemmert om uit de schulden te komen. Sterker nog, het veroorzaakt juist nieuwe schulden.

(Bron: NOS Journaal)



Naar homepage