Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Meer aandacht nodig voor angst bij jongeren

Er zou meer aandacht moeten komen voor angstgevoelens bij jongeren. Dat concludeert Stefanie Nelemans die op 30 januari promoveerde aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek naar angstgevoelens onder adolescenten.
Meer aandacht nodig voor angst bij jongeren

Stefanie Nelemans komt tot de slotsom dat 5 tot 30 procent van de jongeren tussen 12 en 18 jaar een hoge mate van angst ervaart. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaat die angst niet zomaar over als ze ouder worden. Verder blijkt een hoog angstniveau gekoppeld aan slechter dagelijks functioneren. De jongeren hebben bijvoorbeeld meer school-gerelateerde problemen, en ervaren verstoringen in de ontwikkeling van persoonlijkheid (wie ben ik?) en identiteit (waar hoor ik bij/wat past bij mij?).

 

Relaties

Ook blijken jongeren met een hoger angstniveau een slechtere kwaliteit van relaties met ouders en leeftijdsgenoten te hebben over tijd. Dit terwijl een goede kwaliteit van relaties met ouders en leeftijdsgenoten juist zo belangrijk is voor een positieve ontwikkeling van jongeren, aldus de onderzoeker.

Er zitten ook positieve kanten aan een grotere angstgevoelens, ontdekte de Utrechtse promovenda. Een hoog angstniveau bij jongeren biedt mogelijk enige beschermende functies. Zo lijken jongeren met een hoger angstniveau bijvoorbeeld minder (vaak) drugs te gebruiken tijdens de adolescentie, al is verder onderzoek naar deze relatie noodzakelijk.

 

Volgens Nelemans laten de resultaten van haar onderzoek zien dat hoge angstniveaus bij jongeren serieuze aandacht verdienen van zowel onderzoekers als clinici.

 

Bron: Universiteit Utrecht



Naar homepage



Relevante categorieën: