Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Kinderen moeten uitgangspunt worden bij gedetineerde moeders

Bij detentie van moeders moeten de belangen van kinderen een leidend principe zijn in de uitvoering van de straf. Dat is de aanbeveling die voortvloeit uit onderzoek van Sanne Hissel. Zij promoveert hier 11 december op aan de Vrije Universiteit.
Kinderen moeten uitgangspunt worden bij gedetineerde moeders

Uit Van Hissels onderzoek blijkt dat de detentie van de moeders invloed heeft op het functioneren van kinderen op verschillende levensdomeinen, zoals thuis en op school. De moeilijkheden bij het onderhouden van contact met de moeders is daarbij een van de belangrijkste factoren.

 

Verzorgingssituatie

Hissel deed onderzoek naar de relatie tussen het welbevinden en psychosociaal functioneren van kinderen, de detentie van moeders en de verzorgingssituatie. Het onderzoek is uniek omdat de meeste studies zich richten op kinderen van gedetineerde vaders.

 Moeders van minderjarige kinderen in alle vrouwengevangenissen in Nederland werden gevraagd mee te doen en na toestemming van de moeders werden de dagelijkse verzorgers en de kinderen ook ondervraagd. Veel gedetineerde moeders waren voor detentie alleenstaande moeder. De kinderen hadden ook voor hun moeder gedetineerd werd gemiddeld al veel problemen (zoals armoede, een instabiele opvoedingssituatie, verwaarlozing). Na detentie van de moeder neemt de instabiliteit in de verzorgingssituatie van deze kinderen toe. Gedetineerde moeders hebben nauwelijks gelegenheid een co-parenting relatie te onderhouden met de verzorgers van hun kinderen.

 

Complex probleemgedrag

Hissel toont aan dat kinderen van gedetineerde moeders kampen met complex probleemgedrag dat sterk is verhoogd in vergelijking met een normpopulatie. Hissel laat zien dat kinderen van gedetineerde moeders vooral meer sociale problemen hebben dan kinderen van criminele, maar niet gedetineerde moeders. In die zin lijkt de detentie van de moeder een extra risicofactor te zijn voor deze kinderen.

 

Grotere betrokkenheid

Hissel betoogt dat bij de uitvoering van de straf de dagelijkse routine van de kinderen in aanmerking zou moeten worden genomen, bijvoorbeeld door telefonisch contact voor het slapen gaan. Bezoekruimten moeten zo worden ingericht dat moeders en kinderen op een zo normaal mogelijke manier contact kunnen hebben. De bestaande moeder-kinddagen zijn een goed voorbeeld van kindgericht beleid. Regels en beleid zouden zodanig moeten worden aangepast dat de betrokkenheid van moeders bij de opvoeding van hun kinderen beter wordt gefaciliteerd.

 

Bron: Vrije Universiteit



Naar homepage



Relevante categorieën: