Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Jongeren willen jeugdwerkloosheid op politieke agenda

Hoe participeren jongeren in hun buurt en wat vinden zij belangrijke onderwerpen om te agenderen? Eind september presenteerden het Jongerenplatform Amsterdam Oost en het Utrechtse jongerenteam Katapult hun ‘Youth Manifesto’. De jongeren willen jeugdwerkloosheid hoog op de agenda van de lokale politiek.
Jongeren willen jeugdwerkloosheid op politieke agenda

‘Youth Influencing the Agenda’ (YItA) is een uitwisselingsproject tussen onder andere Uganda, Brazilië en Nederland waaraan Movisie meewerkt. Hoe participeren jongeren in hun wijken en buurten? Wat zijn voor hun belangrijke onderwerpen om aan te kaarten? Hoe zorg je ervoor dat je stem gehoord wordt en op de politieke agenda aandacht krijgt? Hoe kunnen jongeren hun community inzetten om bijvoorbeeld jeugdwerkeloosheid op te lossen? Hoe leren jongeren in Nederland van methoden uit Brazilië en Uganda?

 

Jeugdwerkloosheid

Ook al verschillen de economieën en demografische ontwikkeling van Uganda, Brazilië en Nederland sterk, jeugdwerkloosheid vormt in alle drie de landen een groot probleem. In deze landen ondervindt de jeugd (vooral meer gemarginaliseerde groepen) de meeste nadelen van de werkloosheid. De gemene delers zijn ongelijke toegang tot werk, onvoldoende vaardigheden of scholing die niet aansluit op de arbeidsmarkt en discriminatie op de arbeidsmarkt. Dit alles wordt verergerd doordat bij het maatschappelijk middenveld weinig tot geen specifieke instrumenten zijn om hiervoor op te komen en het probleem aan te pakken. Daarnaast is jeugdwerkloosheid ook een uitdaging voor de democratieën aangezien jongeren het minst betrokken zijn en worden in het besluitvormingsprocessen en agendasetting.

 

Arbeidsdiscriminatie

In Nederland ervaren veel allochtonen jongeren discriminatie bij sollicitatiegesprekken voor een stageplek of een baan. De afgelopen jaren kwamen in Nederland tal van signalen uit verschillende hoeken dat men arbeidsdiscriminatie hoog op de politieke agenda wil zetten. Sinds 1 mei 2015 is een discriminatieteam opgesteld, en zijn 48 acties genoemd waarop de landelijke overheid gaat focussen.

 

Bezorgdheid

Onlangs sprak het VN-comité voor de uitbanning van rassendiscriminatie zijn bezorgdheid uit over de toegang van minderheidsgroepen in tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Het comité is bezorgd over de veelvuldige discriminatie op grond van ras, nationaliteit en religie in werving en selectie praktijken van werkgevers en uitzendbureaus. Het heeft daarbij een aantal aanbevelingen gedaan aan de Nederlandse overheid om maatregelen te nemen om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken. Dit onderstreept de urgentie van de Youth Manifesto’s van de jongerenplatforms uit Utrecht en Amsterdam, die zo meer aandacht voor jeugdwerkeloosheid vragen.

Bron: Movisie



Naar homepage