Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Jeugdzorg Amsterdam vanaf 2018 via wijkteam

De gemeente Amsterdam gaat steeds meer wijkteams inzetten om kinderen van hulp te voorzien. Het plan van wethouder Simone Kukenheim moet zorgen voor adequate hulpverlening en kostenbesparing.
Jeugdzorg Amsterdam vanaf 2018 via wijkteam

De inkoop van jeugdzorg gaat veranderen in Amsterdam. 'In het verleden kochten we zorgaanbod in, nu kopen we verbetering van het kind in,' zegt wethouder Kukenheim. Volgend jaar treedt het plan in werking. Zo gaan er steeds meer wijkteams ingezet worden om kinderen hulp te bieden. Het kan dan gaan om schulden of werkloosheid van de ouders.

'Kukenheim wil bepalen'
Enkele organisaties binnen jeugdzorg en jeugdpsychiatrie werken mee aan het plan van de wethouder. Een groep van vrijgevestigde psychologen en psychiaters wil echter niet meewerken. Zij vrezen dat de wijkteams zich te veel gaan bemoeien met de psychologische hulp aan het kind. 'Eigenlijk wil Kukenheim bepalen wat een kind nodig heeft, terwijl ik daarvoor ben opgeleid,' zegt vrijgevestigde psychotherapeut Dafna Zwarts.

Gaat te lang duren
Daarnaast bestaan er twijfels over het tijdig inschakelen van professionele hulp als een wijkteam er niet uit komt. Zwarts denkt dat het te lang gaat duren voor het kind, omdat wijkteams alles zelf willen oplossen. Maar Kukenheim zegt: 'De gemeente bemoeit zich absoluut niet met de diagnose of de behandeling. De wijkteams kunnen snel zien welke hulp het kind nodig heeft.'

Bron: Het Parool

Foto: www.bigstockphoto.com



Naar homepage