Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Jeugdtrauma vergroot kans op angst en depressie

Jeugdtrauma's vergroten het risico op angst- of depressieve stoornissen op latere leeftijd. Het overlijden van een ouder of een echtscheiding speelt geen rol. Dat blijkt uit onderzoek waarop Jacqueline Hovens onlangs promoveerde aan de Universiteit Leiden.
Jeugdtrauma vergroot kans op angst en depressie

Onder een jeugdtrauma verstaat onderzoekster Jacqueline Hovens emotionele verwaarlozing of psychologisch, lichamelijk of seksueel misbruik. Het sterkste verband tussen trauma en stoornis vond Hovens bij mensen met zowel een angst- als een depressieve stoornis. Hoe vaker emotionele verwaarlozing en misbruik samen voorkwamen, hoe sterker het verband was met het ontstaan van angst of depressie.

 

Belangrijkste voorspeller

Uit het onderzoek blijkt dat emotionele verwaarlozing van alle vormen van jeugdtrauma de belangrijkste voorspeller is voor depressie en angst op latere leeftijd. Opvallend was dat negatieve gebeurtenissen in de kindertijd, zoals het overlijden van een ouder of een echtscheiding, geen rol speelden. Volgens Hovens moeten hulpverleners in de jeugdhulp standaard screenen op emotionele verwaarlozing en emotioneel misbruik van kinderen, zodat de gevolgen daarvan op latere leeftijd beperkt kunnen worden.

 

Mens achter klacht

Hovens ging na haar studie geneeskunde de psychiatrie in om vervolgens in Amerika onderzoek te doen in de kinderpsychiatrie. Ook haar artsexamen legde ze af in Amerika. Ze zegt: 'Als aankomende dokter is het een uitdaging om niet alleen de klacht van de patiënt serieus te nemen, maar ook contact te maken met de mens achter die klacht.’

Bron: www.nodea.nl



Naar homepage