Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Jeugdhulptips voor Loes Ypma (PvdA)

Groningse jongeren hebben Tweede Kamerlid Loes Ypma (foto, PvdA) tien tips aangeboden om de hulp aan kwetsbare jeugd te verbeteren. Ze hadden de tips opgesteld samen met een jongerenwerker.
Jeugdhulptips voor Loes Ypma (PvdA)

Voorafgaand aan een Kamerdebat op 30 juni werd op dinsdag 28 juni in Den Haag de Jeugdtop gehouden. Daar gingen jongeren en lokale en landelijke bestuurders in gesprek over de manco’s in jeugdhulp en hoe het stelsel effectiever kan. Sociaal Werk Nederland presenteerde samen met jongeren van sociaalwerkorganisatie MJD uit Groningen 'Tien tips voor politici' en een korte film.

 

Loes Ypma

De jongeren boden de tips aan Tweede Kamerlid Loes Ypma (PvdA) aan. Zij vroeg onlangs in een motie aandacht voor goede begeleiding rond financiën, huisvesting en scholing voor deze jongeren. De tips variëren van ‘Van 270 euro kan ik geen maand leven, laat staan met een baby’, tot ‘Help schulden afbetalen, zorg voor opvang en begeleid wonen’ en ‘Bevorder oplossingsgericht werken en talentontwikkeling’.

 

Sociaal Werk Nederland

Naar aanleiding van de Jeugdtop pleitte Sociaal Werk Nederland voor een doorgaande, integrale aanpak voor kwetsbare jongeren die 18+ worden. Met een doordacht, individueel actieplan op maat. 'Alleen zo kunnen deze jongeren de toekomst aan op het gebied van scholing, huisvesting en financiën,' zegt Sociaal Werk Nederland (voorheen MO-groep). 'Anders stranden ze in het gat van bureaucratie, schulden en stress. Ook moeten huisartsen en sociaal werk/jongerenwerk (beter) gaan samenwerken.'

 

Verbrokkelde levens

Maatwerk en hulp zijn bijvoorbeeld nodig bij het organiseren van hun verdere werk of scholing, omdat ze vaak verbrokkelde levens achter de rug hebben en niet voldoen aan de regeltjes voor een vervolgopleiding. Ook vanwege schulden en gebrek aan huisvesting/begeleid wonen of omdat ze tienermoeder zijn is extra steun nodig bij huisvesting, opleiding en inkomen. Gemeenten moeten deze 18- en 18+ doelgroep toegespitste hulp bieden vanuit de Wmo.

 

'Jimmy’s'

Lokaal sociaal werk – en dan met name het jongerenwerk – helpt deze jongeren wel, maar de capaciteit is onvoldoende, aldus Sociaal Werk Nederland. Jongeren in Groningen hebben het geluk dat de gemeente en sociaalwerkorganisatie MJD daar een voorziening voor heeft: 'Jimmy’s'. Samen met hun jongerenwerker hebben de Groningse jongeren de tien punten opgesteld en woonden ze de Jeugdtop bij.

 

Ontregel, ontkoker

Sociaal Werk Nederland leverde tijdens de Jeugdtop input voor de thema’s preventie, ouderbetrokkenheid, het vakmanschap van jeugdhulp en 18+jongeren. Sociaal Werk Nederland pleit voor het ontschotten van domeinen op gemeentelijk en landelijk niveau, eerdere en doorgaande ondersteuning van jongeren ook na hun 18e en versterken van samenwerken tussen de verschillende professionals. De behoefte van het kind of de jongere hoort samen met de input van ouders uitgangspunt te zijn bij het opstellen van maatwerkplannen.

Bron: Sociaal Werk Nederland



Naar homepage