Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

'Jeugdcriminaliteit daalt door cultuurverandering'

Verandering in cultuur en vrijetijdsbesteding draagt bij aan de daling van jeugdcriminaliteit. Dat stellen experts in een onderzoeksrapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Dat sommige professionals deze trend niet herkennen, is echter ook te verklaren.
'Jeugdcriminaliteit daalt door cultuurverandering'

De jeugdcriminaliteit is al jaren aan het dalen. Het WODC vroeg experts om die ontwikkeling te duiden. Jongeren zijn meer online en minder buiten, luidt een mogelijke verklaring. Ook zou er sprake zijn van onwetendheid bij zowel dader als slachtoffer over online grensoverschrijdend gedrag dat strafrechtelijk bezien niet is toegestaan. Een aantal respondenten wijst erop dat ook ander riskant gedrag vermindert, zoals middelengebruik.

Inventarisatie
De WODC-onderzoekers inventariseerden aan de hand van vragenlijsten, interviews en expertmeetings hoe beleidsmedewerkers, professionals en wetenschappers aankijken tegen de daling van de jeugdcriminaliteit, die blijkt uit de Monitor Jeugdcriminaliteit.

Kleine groep, lokaal niveau
Verschillende respondenten geven aan dat de daling in criminaliteit ‘de bereikbare groep’ betreft, die verhoudingsgewijs een lage kans heeft op politiecontacten. De psychosociale problematiek van en criminaliteit door een relatief kleine groep jeugdigen (hot groups) op lokaal niveau (hot spots) wijkt volgens meerdere respondenten van dit positieve beeld af. Een gevolg daarvan is dat professionals die werkzaam zijn in het veld (op straat, in de zorg, in JJI’s), het geschetste beeld niet (altijd) herkennen.
Bron: WODC



Naar homepage