Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Interventies die er toe doen zijn hard nodig

Sinds 2004 worden methoden/methodieken/interventies opgenomen in een databank. Op dat moment waren er circa 1000 interventies bekend, waarvan de effectiviteit op zijn minst niet duidelijk kon worden gemaakt. Het doel van de databank was dan ook van meet af aan om te komen tot een validering van onderbouwing en effectiviteit van die interventies. Momenteel zijn er 221 interventies in de databank opgenomen met verschillende gradaties van onderbouwing en waardering.
Interventies die er toe doen zijn hard nodig

Dat initiatief dat destijds werd genomen om interventies te beoordelen heeft heel goed uitgepakt. Jan Willem Veerman, destijds hoogleraar speciale kinder- en jeugdzorg in Nijmegen, stelde in 2005 vast dat van de circa 1000 bekende interventies op dat moment slechts 5% was onderzocht op effecten. Die 5% vonden in de regel plaats in specialistische centra (Bron: congrespresentatie 2005). 

Dat het in het brede sociale domein sterk van belang is om uitsluitend te werken met gevalideerde instrumenten en interventies is vrijwel geen onderwerp van gesprek meer. Van de andere kant blijven nieuwe inzichten en plannetjes opdoemen als het gaat om het bestrijden van bepaalde samenlevingsproblemen. Zo wijst Prof Ido Weijers in zijn blog van 3 maart 2016 er nog eens op dat dolle ideeën te kust en te keur worden geventileerd, zij het vaker door beleidsmensen en politici die vanuit een eigen common sense en huis-tuin- en keukenconcepten nieuwe aanpakken voorstellen, waarbij professionals min of meer worden gedwongen in die gekte mee te gaan (Bron: Pedagogiek blog).

Sinds de decentralisatie begin 2015 is er een nieuwe situatie ontstaan, daar waar de regie van het lokale bestuur over de uitvoering in feite ten koste gaat van een deel van de professionele autonomie. Het werk moet effectiever en goedkoper gebruik makend van de eigen kracht en inzet van burgers. Met dat uitgangspunt is op zichzelf niets mis, maar de vraag blijft in hoeverre de lokale financiers zicht hebben op het repertoire aan interventies.

Op 19 mei vindt in de Utrechtse Jaarbeurs het landelijke interventiecongres plaats, waar Huub Pijnenburg, Ariëlle de Ruijter en Juriaan Omloo plenair ingaan op evaluatie-uitkomsten en effectiviteit. Grietje Kalfsbeek van de Groningse inkoopcombinatie en Sarah Boer van de gemeente Rotterdam gaan in op de criteria bij in- en aankoop. In een deelsessieprogramma komen 20 effectieve interventies aan bod, naast een informatiemarkt waar nog meer interventies zich presenteren. Kortom, een fraai maar ook noodzakelijk congres voor sociale professionals en voor gemeentelijke beleidsmensen. Sozio-abonnees ontvangen bovendien korting en dat is omdat Sozio partner is in dit project.

Congreswebsite: Interventiecongres

 

Bron: Databank NJI

 

 



Naar homepage