Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Groningen voegt opleidingen samen

In Groningen (foto) worden vanaf het studiejaar 2017/2018 de opleidingen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) en Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) samengevoegd tot de nieuwe opleiding Social Work.
Groningen voegt opleidingen samen

Het gaat om opleidingen van de Academie voor Sociale Studies van de Hanzehogeschool Groningen. De reden voor de samenvoeging is dat professionals in de sociale sector steeds veelzijdiger taken krijgen door maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Daarnaast stijgt de vraag naar bredere inzetbaarheid.

Social Work
Op 1 september 2017 worden alle studenten van MWD- en SPH-studenten 'studenten Social Work'. Ook de tweejarige opleiding Associate degree Ervaringsdeskundige in de zorg (die gekoppeld is aan de bachelor SPH) valt dan onder de nieuwe bachelor. Afgestudeerden van deze Ad met schakelprogramma kunnen overstappen naar het derde jaar van de bachelor Social Work deeltijd. Met de start van deze nieuwe bachelor verdwijnt ook de numerus fixus. De graad op het diploma blijft hetzelfde, namelijk Bachelor of Social Work.

Opbouw van de opleiding
Het eerste jaar is een basisjaar om studenten een goed beeld te geven van alle zorgvraagstukken die een sociaal werker kan tegenkomen. Vanaf jaar twee zijn er drie majors:
1) Jeugd: educatie, jeugd en gezin, opvoedingsrelaties, jeugdhulp en jeugdzorg.
2) Zorg: (langdurige) begeleiding, ondersteuning, hulpverlening en behandeling.
3) Welzijn/samenleving: ondersteuning aan mensen in de context van hun wijk of dorp.
Jaar drie is een stagejaar en in jaar vier volgt de student verdiepingsprogramma’s en doet praktijkgericht onderzoek. Voor studenten met ambitie en bijzondere talenten zijn er 'honoursprogramma’s'.
Bron: Nieuws.nl Groningen



Naar homepage