Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

GGD en politie werken samen voor verwarde inwoners

De GGD en de politie in Amsterdam gaan intensief samenwerken om de toename van verwarde inwoners aan te pakken. Daarom start in een aantal wijken een pilot. De nieuwe aanpak moet leiden tot eerdere en betere zorg voor verwarde mensen. Naast de wijkagent komt er nu dus ook een wijk-GGD’er, die gebiedsgericht en preventief werkt vanuit de zorg.
GGD en politie werken samen voor verwarde inwoners

De politie en de GGD hebben samen de ambitie om te voorkomen dat verwarde mensen de benodigde zorg ontberen, daardoor verder afglijden en overlast geven. De huidige aanpak is onvoldoende om voor deze mensen een oplossing te vinden. Dat blijkt uit het al jaren stijgende aantal meldingen dat politie en GGD te verwerken krijgt. De verwachting is dat de wetswijziging Wet Verplichte Zorg (2016) tot meer meldingen van verwarde mensen in de wijk leidt, omdat veel meer patiënten ambulant behandeld gaan worden. Hierdoor kan de druk op de leefbaarheid in de wijk verder toenemen.

Wijkagent
De politie heeft een belangrijke bron van informatie: de wijkagent. Zijn ogen en oren in de wijk worden tot nu toe onvoldoende benut door de zorg. De politie en GGD gaan daarom veel samenwerken om verwarde burgers eerder, beter en preventief te helpen. De GGD gaat dankzij de wijk-GGD’er veel sterker in de wijk opereren dan nu het geval is. Daarmee krijgt zij burgers in moeilijkheden zelf eerder in beeld. Deze wijk-GGD’er zorgt voor beoordeling en doorgeleiding naar de juiste gemeentelijke programma’s. Dit in nauwe samenwerking met huisartsen, 2e lijns GGZ zorgverleners, LVB (licht verstandelijk beperkt) zorg en verslavingszorg. De GGD en politie leggen daarbij verbinding met de nieuwe wijkteams die sinds 1 januari 2015 van start zijn gegaan en die ook in de toekomst moeten voorkomen dat verwarde burgers tussen wal en schip vallen en dat ze niet de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Bron: GGD Amsterdam



Naar homepage