Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

'Geef mensenrechten vaste plek in opleiding'

Mensenrechten zouden expliciet deel moeten uitmaken van de praktijk en de curricula van het sociaal werk op hogescholen en universiteiten. Dat staat in een manifest dat is ondertekend door enkele tientallen professoren en lectoren uit Vlaanderen en Nederland.
'Geef mensenrechten vaste plek in opleiding'

Sociaal werkers proberen elke dag opnieuw uitsluiting van mensen in de samenleving op te heffen, en bij te dragen aan sociale rechtvaardigheid en menselijke waardigheid. Sociaal werk als mensenrechtenberoep heeft de sociale en politieke opdracht om bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving.

Sozio-redacteuren
Om de toekomstige sociaal werker voor te bereiden op deze opdracht, pleit de groep Sociaal Werk en Mensenrechten voor een expliciete plek van mensenrechten in de curricula sociaal werk aan hogescholen en universiteiten in Vlaanderen en Nederland. Onder de ondertekenaars van het manifest zijn ook twee redacteuren van Sozio: Michiel Lochtenberg, docent aan de Hogeschool van Amsterdam, en Marc Räkers, docent aan de Hogeschool van Amsterdam en stichting Eropaf!.

Technisch-instrumentele opvattingen
Volgens de ondertekenaars zijn de opleidingen sociaal werk de voorbije jaren net als het werkveld te vaak onderhevig geweest aan technisch-instrumentele opvattingen over professionalisering gericht op de ondersteuning van het individu of op culturele of maatschappelijke activering. Hierdoor is de sociaal-politieke context onderbelicht geraakt. Onderdeel van de normatieve professionaliteit van het sociaal werk is om het beroep uit te oefenen op basis van de fundamentele rechten van mensen.

Vijf oproepen
Om mensenrechten meer aandacht te geven in de curricula sociaal werk in het hoger onderwijs vragen de ondertekenaars van het manifest het volgende:

1. De erkenning van mensenrechten als sociaal-politiek en handelingskader.

2. Mensenrechten moeten op een integrale en expliciete manier worden ingebed in de curricula sociaal werk

3. Leer mensenrechten gebruiken als referentiekader voor zelfkritisch en politiserend werken

4. Zet in op de professionalisering van docenten op het gebied van sociaal werk en mensenrechten

5. Zet wetenschappelijk onderzoek op om een impuls te geven aan de inbedding van mensenrechten in de curricula sociaal werk

Meer over het manifest lees je op: www.facebook.com/sociaalwerk.en.mensenrechten

Bronnen: Facebook en Sociale Vraagstukken



Naar homepage



Relevante categorieën: