Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Game moet suïcide bespreekbaar maken

Naar schatting worstelen jaarlijks 14.000 jongeren met suïcidale gedachten. Samen met gamebedrijf IJsfontein onderzoekt het Trimbos-instituut of een game kan bijdragen aan preventie. ‘Het taboe rondom het bespreken van dit onderwerp moet verdwijnen’, zegt Rutger Engels, voorzitter Raad van Bestuur van het Trimbos-instituut.
Game moet suïcide bespreekbaar maken

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie heeft een subsidie toegekend voor de ontwikkeling van een gevalideerd prototype van de game ‘Moving Stories’. De game moet helpen het onderwerp suïcide bespreekbaar te maken onder middelbare scholieren en docenten. Games hebben vooral op jongeren een sterke aantrekkingskracht. Je kunt ze online spelen, ze zijn laagdrempelig, anoniem en sluiten aan op hun belevingswereld.

Naast het Trimbos-instituut en IJsfontein is ook online hulpverlener 113Online betrokken bij de ontwikkeling; 113Online biedt vroegtijdig hulp aan mensen met suïcide gedachten. De goede resultaten van 113online wijzen op een grote vraag naar anonieme onlinehulp bij suïcidaliteit.

 

Positieve uitkomst

Uit verkennend onderzoek van IJsfontein en het Trimbos-instituut blijkt dat een aantal ontwerp- en gameprincipes goed aansluit bij recent ontwikkelde, gevalideerde interventies op het gebied van preventie van psychische problemen. ‘Uit onderzoek blijkt dat jongeren met een depressie moeite hebben zich een positieve uitkomst van hun eigen situatie voor te stellen. In een game leer je juist vertrouwen op een positieve uitkomst, ook al lijkt je situatie nog zo hopeloos. We willen uitzoeken hoe we een game kunnen ontwerpen die helpt de transfer naar het echte leven te maken’, aldus Rosan Hoogendoorn namens Trimbos.

 

Geanonimiseerde data

De toegekende subsidie wordt gebruikt om een prototype te ontwikkelen waarmee onderzocht kan worden welke 'gameplay' goed werkt. Met gameplay wordt bedoeld hoe een gebruiker een computerspel en de elementen van het spel ervaart. De verwachting is dat het prototype in het laatste kwartaal van dit jaar klaar is.

‘We zien ook mogelijkheden voor het verzamelen van geanonimiseerde data die zeer waardevol kunnen zijn voor verder onderzoek naar suïcidepreventie bij jongeren,' aldus Rutger Engels. 'Ook stellen deze gegevens ons in staat een voorspelling te doen welke jongeren extra hulp nodig hebben. Het belangrijkste doel is dat we een bijdrage gaan leveren aan het terugdringen van het aantal suïcidegevallen onder jongeren’.

Bron: Trimbos-instituut



Naar homepage