Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Film over nieuw aanbod voor vluchtelingen

Sinds 1 maart is online de documentaire 'De doorgaande lijn' (foto) te zien, over de regionale Utrechtse aanpak voor een versnelde integratie van vluchtelingen. Zestien gemeenten starten sinds vorig jaar vanaf het eerste moment van opvang van asielzoekers met integratie.
Film over nieuw aanbod voor vluchtelingen

 

Al in de opvang starten ze in Utrecht met opleiding, werk en taal. Met het COA zijn afspraken gemaakt om statushouders uit asielzoekerscentra zoveel mogelijk naar gemeenten binnen de regio te laten doorstromen. Hierdoor hoeven asielzoekers minder te verhuizen en blijven gemaakte sociale contacten makkelijker behouden.

Vernieuwend
De film 'De doorgaande lijn' laat zien wat de Utrechtse aanpak betekent in de praktijk. Met inspirerende voorbeelden voor integratie en interviews met vluchtelingen en professionals. De film maakt duidelijk wat vernieuwend is aan deze aanpak.
De film maakt deel uit van een project met meerdere documentaires die op 1 maart in première gingen in theater Tuschinski in Amsterdam. De documentaires zijn te zien op www.statushoudersinbeeld.nl.

Taal en werk
De komende jaren willen de gemeenten de nadruk leggen op het leren van de Nederlandse taal en betaald werk. De ervaring leert dat parallelle trajecten van taal en werk de integratie het meest bevorderen. Het nieuwe kabinet wil de regie over de inburgering bij de gemeenten leggen, zodat gemeenten juist deze geïntegreerde trajecten van taal en werk goed kunnen organiseren en inzetten.

Zestien gemeenten
De zestien gemeenten willen de komende jaren hun samenwerking op het gebied van integratie intensiveren en zien de genoemde regie als belangrijkste prioriteit. Het gaat om Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Zeist, De Ronde Venen, Lopik, Montfoort en Oudewater.
Bron: www.utrecht.nl



Naar homepage