Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Film helpt bij hulp aan Turken en Marokkanen

‘Hoe gaat het met U?’ Zo heet de film die gemaakt is om te gebruiken bij psychosociale hulp aan mensen met een Marokkaanse of Turkse afkomst.
Film helpt bij hulp aan Turken en Marokkanen

De film ‘Hoe gaat het met U?’ (te vinden op hoegaathetmetu.trimbos.nl) behandelt onderwerpen als somberheid, depressie, omgaan met verlies, rouw, niet lekker in je vel zitten, piekeren, twijfelen, en het gevoel geen grip meer te hebben op je leven.

Niet altijd begrepen
Het blijkt dat Nederlandse hulpverleners psychische klachten van mensen met een migrantenachtergrond vaak niet herkennen, omdat psychische klachten soms in lichamelijke metaforen worden omschreven of verklaard worden door dingen die buiten de persoonlijke invloedssfeer liggen, zoals geesten of culturele tradities. Ook worden de cognitief-gedragstherapeutische begrippen van de westerse hulpverlening niet altijd begrepen door mensen met een migrantenachtergrond.

KOP-model
‘Hoe gaat het met U?’ ondersteunt het door Paul Rijnders en Els Heene ontwikkelde KOP-model voor mensen van Turkse of Marokkaanse afkomst. Het KOP-model wordt breed gebruikt in de Basis GGZ en door de POH-GGZ voor de grote groep patiënten met milde tot matige psychische klachten. De K staat voor klachten, de O voor omstandigheden en de P voor persoonlijke stijl. Het model gaat ervan uit dat klachten het resultaat zijn van de wisselwerking tussen de omstandigheden/omgevingsfactoren van de cliënt en de manier waarop de cliënt op die omstandigheden reageert.

Drie afleveringen
De film bestaat uit drie afleveringen van elk twintig minuten en een website. Uit een proefinvoering blijkt dat de film breed toepasbaar is, ook in gespreksgroepen in de preventieve sector. Op de website staat hoe de film het best kan worden gebruikt.
Bron: Trimbos

 



Naar homepage