Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Ernst en gevolgen psychische mishandeling onderschat

De ernst en gevolgen van psychische mishandeling worden onderschat. Ze zijn soms ernstiger dan gevolgen van seksueel misbruik en lichamelijke mishandeling.
Ernst en gevolgen psychische mishandeling onderschat

Toch wordt in preventieprogramma's en slachtofferhulp relatief weinig aandacht besteed aan de gevolgen ervan. Dit wordt geschreven in een recent Amerikaans onderzoekartikel van de American Psychological Association (APA). Gezien de prevalentie en ernstige gevolgen zou het onderwerp boven aan de agenda moeten staan stelt Joseph Spinazzola, hoofdauteur van het onderzoek.

Het onderzoek werd verricht onder 5616 jongeren die in hun verleden lichamelijk of psychisch mishandeld of seksueel misbruikt werden. Psychische mishandeling werd gedifinieerd als het door ouder/verzorger toedoen van: ernstige beledingingen, vernedering, dwang, afwijzing, sociale isolatie, pesten, terroriseren, bedreigen en onhaalbare eisen stellen.

Het onderzoek laat zien dat bij psychische mishandeling deels dezelfde gevolgen optreden als bij lichamelijk mishandeling of seksueel misbruik. Gevolgen als angst, depressie, een laag zelfbeeld, symptomen van post traumatische stress en suïcidaliteit komen bij kinderen die psychologisch mishandeld werden later in dezelfde mate of zelfs sterker voor. Opvallend is dat de gevolgen van gecombineerde vormen van misbruik het zwaarste zijn wanneer psychische mishandeling in de combinatie voorkomt.

Seksueel misbruik en lichamelijke mishandeling hebben pas in combinatie hetzelfde effect als psychische mishandeling als het gaat om gedragsproblemen op school, hechtingsproblemen en zelf beschadigend gedrag.

Voor zorgwerkers is het moeilijk om psychische mishandeling te herkennen omdat je geen lichamelijk letsel ziet, aldus Spinazzola. Daarnaast rust op psychische mishandeling niet zo'n sterk sociaal taboe als op seksueel misbruik en lichamelijke mishandeling. Het is van groot belang dat er een sterker maatschappelijk bewustzijn gecreëerd wordt rond de ernst en gevolgen van psychische mishandeling.

 

Bron: Sciencedaily.com



Naar homepage



Relevante categorieën: