Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Enschede gaat voor 'gerichte praktijkaanpak'

Niet ambtelijke regeltjes moeten bepalend zijn bij het bieden van hulp aan gezinnen, maar een gerichte praktijkaanpak moet het uitgangspunt zijn. Dat is de nieuwe filosofie van de gemeente Enschede (foto). Ook vier andere steden hebben een zogenoemde 'City Deal' gesloten.
Enschede gaat voor 'gerichte praktijkaanpak'

Gezinnen die voor ondersteuning bij de gemeente aan kloppen, zijn het best af met één hulpverlener en met ondersteunende instanties die goed samenwerken. De vraag moet centraal staan, niet de regeling of het type zorg. Dat is de basis van de overeenkomst die de Enschedese wethouder Jurgen van Houdt ondertekende met de verantwoordelijke ministeries: Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en VWS.

 

Blij mee

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties zijn blij met de City Deal omdat kwetsbare huishoudens gebaat zijn bij de integrale aanpak van dit samenwerkingsverband.

 

City Deal

Enschede is niet de enige gemeente die deze 'City Deal' met de landelijke overheid sloot. Ook Eindhoven, Leeuwarden, Utrecht en Zaanstad gaan met de praktijkgerichte hulpverlening werken. De deal moet leiden tot nieuwe manieren van ondersteuning voor kwetsbare gezinnen, die te kampen hebben met problemen zoals verstandelijke of lichamelijke beperkingen, werkloosheid, armoede, schulden en opvoeding- of psychische problemen. Om te bekijken wat echte oplossingen zijn voor mensen, mogen de grenzen van regelgeving worden opgezocht.

 

Eén hulpverlener

De vijf gemeenten hebben de afgelopen jaren sociale wijkteams ontwikkeld waarin één hulpverlener in een huishouden op alle gebieden begeleiding biedt. De nieuwe werkwijze met wijkteams brengt aan het licht dat regels nog regelmatig in de weg zitten en niet aansluiten bij de praktijk in de gezinnen.

 

Hindernissen

Rond de zomer komen de vijf gemeenten met een rapportage over zo’n honderd praktijkvoorbeelden. Die laten zien tegen welke hindernissen ze in de praktijk ondervinden en hoe die zijn op te lossen in regels of wetten, manieren van financiering of met andere manieren van werken. Want 'problemen van één gezin integraal aanpakken' klinkt gemakkelijk, maar in de praktijk betekent het vaak een hele nieuwe manier van werken.

(Bron: Gemeente Enschede)



Naar homepage