Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Eindelijk ratificatie VN-verdrag gehandicapten

Het heeft even geduurd, maar nu ligt er ook wat. De Tweede Kamer heeft eind januari het VN-verdrag voor personen met een handicap geratificeerd. Ons land wordt daardoor de komende jaren voor hen een stuk toegankelijker.
Eindelijk ratificatie VN-verdrag gehandicapten

Nederland ondertekende het VN-verdrag al in 2007, maar een land verbindt zich er pas echt aan als het dit verdrag ook ratificeert. Opeenvolgende kabinetten slaagden er echter niet in het verdrag voor ratificatie aan de Tweede Kamer voor te leggen. Met name de VVD toonde zich jarenlang zeer huiverig, bang als deze partij was dat de ratificatie hoge kosten voor ondernemers met zich zou meebrengen.

 

Van Dijk

Die angst stak de laatste weken opnieuw de kop op toen Tweede Kamerlid Otwin van Dijk (foto, PvdA), zelf rolstoelgebruiker sinds hij op zijn 18de een hoge dwarslaesie opliep bij een ongeluk, een motie indiende. Van Dijk wilde wettelijk laten vastleggen dat de toegankelijkheid van openbare gebouwen en ruimten voor mensen met een handicap de norm wordt. Dat ging de VVD (en ook de PVV) aanvankelijk te ver. Pas toen zij ervan overtuigd konden worden dat het realiseren van die wettelijke toegankelijkheid geen 'onevenredige belasting' zal vormen voor ondernemers, ging de partij overstag.

 

Kan echt niet

Belangenbehartigers reageren opgetogen op de ratificatie. 'Wij zijn heel erg blij met de ratificatie,' zegt Aline Saers van belangenvereniging Per Saldo. 'Nederland ligt nog hopeloos achter op dit gebied. Toegankelijkheid is veel méér dan een gebowu zonder drempels. Slechts 1 procent van de websites zijn toegankelijk voor mensen met een visuele beperking, en van de gemeentelijke websites is slechts 7 procent toegankelijk. Dat kan echt niet.'

Als de Eerste Kamer het verdrag ook nog ratificeert (wat iedereen verwacht), zal de wettelijke verankering van toegankelijkheid vanaf 1 januari 2017 een feit zijn. 



Naar homepage