Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

'Eigen-kracht-drempel is soms erg hoog'

De eigen-kracht-drempel is in sommige gemeenten wel erg hoog, schrijft Margo Trappenburg in Sociale Vraagstukken. 'Huiswerkopdracht voor wijkteammedewerkers: bekijk de website van je gemeente en zoek uit hoe deze hulpbehoevende burgers informeert over de Wmo en het wijkteam.' Trappenburg bekeek twaalf sites.
'Eigen-kracht-drempel is soms erg hoog'

 

'Is het voor wanhopige burgers die hun problemen zelf niet meer aankunnen duidelijk dat het wijkteam hen zou kunnen helpen? Ik bekeek vast twaalf gemeentelijke websites van middelgrote gemeenten, één per provincie,' schrijft Margo Trappenburg in het vakblad Sociale Vraagstukken.

Lieve gemeenten
'In lieve gemeenten (gelukkig de meerderheid van mijn kleine steekproef) bedenkt het wijkteam, in samenwerking met de websiteontwerper, wat je wilt horen wanneer je als burger diep in de problemen zit. Daar zegt de website “Welkom op de website van de wijkteams in Almere [foto, red.]. Het wijkteam is er voor u wanneer u vragen of problemen heeft waar u zelf niet uitkomt.” Of: “De Toegang in Emmen gaat met u in gesprek als u een Wmo-voorziening nodig denkt te hebben. Bijvoorbeeld hulp bij het schoonhouden van uw huis, woonbegeleiding, dagopvang of beschermd wonen. Vanaf 1 januari 2017 zijn er in Emmen zes toegangsteams verdeeld over zes gebieden. De Toegang is onafhankelijk. Er werken mensen die met u in gesprek gaan over uw hulpvraag.” 

Minder lieve gemeenten
'In minder lieve gemeenten lezen wanhopige mensen op de site: dat het wijkteam informatie biedt “over de mogelijkheden van ondersteuning wanneer u die niet kunt krijgen van familie, buren of vrijwilligers. U kunt op afspraak bij ons terecht (…) We kijken samen met u naar wat u zelf kunt en hoe familie, bekenden of vrijwilligers u kunnen helpen.” (Gemeente Almelo) In de gemeente Nijmegen lezen burgers: “Probeer eerst een oplossing te vinden in uw omgeving”; kloppen zij dan alsnog aan bij het wijkteam dan “bespreekt de medewerker van het wijkteam met u wat u zelf kunt doen en waarmee mensen in uw omgeving (familie, bekenden, buren of vrijwilligers) kunnen en willen helpen.'

Drempel te hoog
'Dat lijkt toch een beetje op patiënten die eerst het algemene huisarts-advies moeten opvolgen om het natuurlijk beloop van de ziekte af te wachten, zich vervolgens melden bij de dokter en dan opnieuw het advies krijgen om het nog maar een paar weken aan te zien. Zo wordt de drempel naar hulp veel te hoog.'

Margo Trappenburg is bijzonder hoogleraar Grondslagen van het Maatschappelijk Werk (vanwege de Marie Kamphuis Stichting) aan de universiteit voor Humanistiek en hoofddocent bij Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht.
Bron: Sociale Vraagstukken



Naar homepage