Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

'Druk op sociaal werk is te groot'

De druk op het sociaal werk wordt te groot nu de hulp aan vluchtelingen aan de taken van de sociaal werkers wordt toegevoegd. Dat zegt Marijke Vos van brancheorganisatie MOgroep. Zij vindt dat het werk rondom vluchtelingen niet ten koste mag gaan van het reguliere sociale werk.

Meer dan de helft van de welzijnsorganisaties in de wijk zijn dit moment bezig om 'onrust over de komst van vluchtelingen te dempen en het draagvlak voor hulp aan hen bij bewoners te vergroten.' Dat blijkt uit een enquête onder de leden van de MOgroep, de brancheorganisatie voor sociaal werk. MOgroep-voorzitter Marijke Vos vraagt aan gemeenten om 'sociaal werkers de ruimte te geven om ondersteuning en hulp aan zowel vluchtelingen als aan de reguliere taken in de wijk.' Meer mensen en dus meer geld zijn nodig, meent zij.

 

Werken in de wijk

Sociaal werkers organiseren, vaak samen met vrijwilligers, activiteiten en taallessen voor vluchtelingen en hun kinderen. 'Maar de sociale professionals zien dat dit ten koste gaat van het reguliere werk met bewoners in de wijk, die zelf worstelen met werkloosheid en huisvestingsproblemen, armoede, schulden en achterstanden', aldus de MOgroep.

De druk op het sociaal werk is toch al erg groot door de decentralisatie van jeugdzorg en zorg naar gemeenten en door de ontwikkeling van de wijkteams. 'Wij willen al ons werk goed doen, of het nu gaat om vluchtelingen of om probleemjongeren,' aldus Vos. 'Dat kan alleen als er extra geld voor begeleiding aan vluchtelingen en voor mensen met een asielstatus wordt vrijgemaakt. Er zijn nu al te weinig handen in de wijk.'

 

Vluchtelingen

Ook voor de begeleiding van vrijwilligers, die ondersteuning bieden aan vluchtelingen en asielzoekers, zijn extra professionals nodig, zegt Vos: 'Het is onverantwoord te denken dat vrijwilligers de begeleiding aan vaak getraumatiseerde vluchtelingen en statushouders erbij kunnen doen. Als we de stroom vluchtelingen succesvol willen opvangen en hen die in Nederland blijven een toekomst willen gunnen, dan moeten we inzetten op begeleiding en goed doordachte integratie. Deze doelgroep is te kwetsbaar om aan het lot over te laten.'

Bron: Zorg & Welzijn



Naar homepage