Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Documentaire toont werking integrale aanpak

Anderhalf jaar lang werd een multiprobleemgezin gevolgd bij wie de nieuwe aanpak ‘1 gezin, 1 plan’ werd toegepast. Het resultaat is te zien in de documentaire ‘Uit de onmacht’. ‘Ik denk dat het goed was geweest als ik eerder één hulpverlener had gehad’, zegt moeder Claudette bij de voorvertoning van de film.
Documentaire toont werking integrale aanpak

Vijf kinderen waren al uit huis geplaatst. De jongste twee dreigden nu ook bij de ouders te worden weggehaald. Er waren schulden, het huis was armoedig en vies en op school lag de melding dat de kinderen zouden zijn mishandeld door de vader. ‘Ik kreeg de opdracht om de laatste twee kinderen uit huis te plaatsen’, zegt gezinsmanager Jorieke de Wit tijdens de voorvertoning van de documentaire ‘Uit de onmacht’ in Utrecht op 25 november. ‘Ik ging een intensief gesprek aan met de ouders en besloot dat ik dat niet wilde doen. Ik wilde hard aan de slag gaan om te voorkomen dat de kinderen ergens anders moesten wonen.’


Eén gezinsplan

‘Er waren al jaren hulpverleners betrokken bij dit gezin. Iedereen wilde zich inzetten, maar ze wisten van elkaar niet wat ze deden’, zegt De Wit in de documentaire. ‘Uiteindelijk was het niet meer te overzien en moest de hulpverlening gewoon beter georganiseerd worden’, voegt gezinscoach Burcu Ataç in de film eraan toe. Er werd een één gezinsplan opgesteld. ‘De gezinsmanager hield iedereen in de gaten en had korte lijntjes met alle betrokkenen’, zegt Ataç.

 

In de documentaire is te zien hoe gezinscoach Burcu Ataç met alle gezinsleden aan de slag gaat. In Suriname, waar het gezin vandaan komt, is het volgens de moeder normaal om kinderen te corrigeren met een tik, maar nu moesten de ouders leren om het anders te doen. In de film geeft Ataç de moeder advies over opvoeden, helpt ze de dochter om zich op te geven bij de activiteiten van een buurthuis, regelt dat de kamer van de zoon wordt opgeknapt en neemt ze contact op met de bewindvoerder om te praten over de deurwaarders. Anderhalf jaar verstrijkt en aan het einde van de documentaire gaat het veel beter met het gezin. ‘Dat kun je natuurlijk niet voorspellen wanneer je een gezin gaat volgen’, zegt Jeanet Zonneveld, landelijk projectmanager Integrale Aanpak, bij de voorvertoning.

 

Meer aandacht
Na de film vertelt moeder Claudette aan het publiek dat het heel goed gaat. Nu is er alleen nog hulpverlening in een vrijwillig kader. Ze denkt dat het goed was geweest als ze eerder één hulpverlener had gehad, toen de andere kinderen ook nog thuis woonden. ‘De vorige hulpverleners deden minder voor mij. Ze luisterden naar de kinderen en gingen dan weer weg. Jorieke had meer aandacht voor mij als moeder in het gezin en hielp ons ook met andere dingen, zoals de bewindvoering.’

 

De documentaire over de integrale aanpak staat met vijftien andere verdiepende thema’s op een dvd. Hulpverleners, ambtenaren en bestuurders delen hun visie op onderwerpen als sociale wijkteams, de decentralisatie en privacy. Het doel van deze dvd is om met collega’s in gesprek te gaan over deze thema’s. Het project is gemaakt in opdracht van de Rijksoverheid en De Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

 

Wil je meer weten over deze documentaire? Klik dan hier.

 

Lees ook:

'Integrale aanpak bij multiprobleemgezinnen werkt'

 



Naar homepage


Kirsten Ronda,

Relevante categorieën: