Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

De buren zijn boos! Kansen voor gemeenten door buurtbemiddeling

Bijna de helft van de Nederlanders ervaart overlast in de buurt. De politie krijgt tienduizenden meldingen per jaar over burenruzies.

Ongeveer twee-derde van de aanmeldingen wordt succesvol afgerond door de getrainde vrijwilligers van buurtbemiddelingorganisaties. Hierdoor slaagt buurtbemiddeling erin verdere escalatie te voorkomen. Daarmee wordt ook voorkomen dat professionals nodeloos veel tijd moeten besteden aan conflicten, dossieropbouw en uiteindelijk het in gang zetten van juridische procedures. De werklast van medewerkers van de politie, woningcorporaties en de gemeente wordt op deze manier sterk verminderd; zij kunnen zich met meer ernstige conflicten bezighouden.

Daarin ligt de kracht van buurtbemiddeling: burenruzies gaan terug naar de burger, daar waar het hoort. Burgers dienen in eerste instantie zelf problemen met hun buren op te lossen. Dat valt uiteraard niet altijd mee. Want hoe kun je participatie en verantwoordelijkheid bevorderen bij bewoners? Hoe kan je nabuurschap organiseren en faciliteren? En welke rol kan buurtbemiddeling daarbij spelen? 

Dit zijn slechts enkele vragen waar u antwoord op krijgt tijdens het buurtbemiddelingscongres! Meer informatie? Lees dan snel verder.Naar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.