Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Cursus 'Signaleren depressie'

Wat moet je als hulpverlener weten over depressiepreventie? En hoe kun je hier zelf een bijdrage aan leveren? Dat leren professionele hulpverleners in de cursus 'Signaleren depressie'.
Cursus 'Signaleren depressie'

Depressie is een veelvoorkomende ziekte die bijna twintig procent van de volwassenen treft en die in de top vijf staat van hoogste ziektelast en ziektekosten. Ook is depressie een van de grootste veroorzakers van arbeidsverzuim. In Nederland krijgen jaarlijks 357.000 mensen een depressie. Preventie is daarom erg belangrijk; voorkomen is beter dan genezen. Eind september startte de landelijke campagne omgaanmetdepressie.nl om depressie meer bespreekbaar te maken, informatie en hulp te bieden en stigma’s te doorbreken.

Klachten signaleren
Wat moet je als hulpverlener weten over depressiepreventie? En hoe kun je hier zelf een bijdrage aan leveren? 'Signaleren depressie' is een cursus waarin je leert hoe je depressieve klachten kunt signaleren en bespreken met cliënten en hoe je hen kunt motiveren en doorverwijzen naar een preventieve interventie.

Zes modules
De cursus is bedoeld voor wijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners somatiek, maatschappelijk werkenden en ouderenadviseurs. Deze hulpverleners werken veelal met risicogroepen voor depressie, volwassenen en ouderen. De cursus bestaat uit zes modules over signaleren, bespreken, motiveren en verwijzen. Je volgt de drie cliënten Colette Lenstra, Gerard de Boer en Annemiek van Leuven. Hebben ze depressieve klachten? Hoe ga je met hen in gesprek? Welk hulpaanbod kun je hen adviseren?

Bron: www.signalerendepressie.nl



Naar homepage