Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Coalitie tegen kindermishandeling

Het aantal mishandelde kinderen moet en kán omlaag. Een coalitie van artsenorganisaties presenteert concrete afspraken om via intensievere samenwerking, meer adviesaanvragen en scholing de artsen te ondersteunen. Ook roepen zij de politiek op te bevorderen dat in elke gemeente 24 uur per dag een vertrouwensarts bereikbaar is.
Coalitie tegen kindermishandeling

Dat jaarlijks 118.000 kinderen te maken hebben met mishandeling, is een doorn in het oog van de artsencoalitie. Die bestaat uit de KNMG, de LHV, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN), de Vereniging Vertrouwensartsen Kindermishandeling (VVAK), het Forensisch Medisch Genootschap (FMG) en de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp artsen (NVSHA).

 

Vertrouwensarts 24/7

De coalitie laat in een brief aan de Tweede Kamer zien dat op verschillende terreinen al hard wordt gewerkt aan het verminderen van het aantal gevallen van kindermishandeling en wat de stappen zijn om de aanpak verder te verbeteren. De artsenorganisaties vragen de aandacht van de politiek voor de belangrijke positie van de vertrouwensarts. Zij roepen de politiek op te bevorderen dat in elke gemeente 24/7 een vertrouwensarts bereikbaar wordt. Dat is nu in veel gemeenten niet het geval, terwijl dit een flinke verbetering zou betekenen.

 

Verbeterde aanpak

Zelf zetten  de artsenorganisaties in op snelle verbetering van de samenwerking tussen de verschillende artsengroepen. Ook staat in de plannen het vergroten van de bewustwording en deskundigheid via scholing en praktische ondersteuning centraal. Concreet wordt ingezet op het organiseren van hulp dichtbij en rond het gezin, het versterken van de adviesfunctie van de vertrouwensarts, scholing en ondersteuning, en vroegsignalering.

 

Brief

De artsenorganisaties hebben in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer de politiek verzocht om deze ontwikkelingen te steunen, om zo de beste kans te creëren dat kinderen in onveilige situaties zo snel mogelijk weer een goed thuis hebben.

 

Bron: Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)



Naar homepage