Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

Casus: het sociale team in de praktijk!

Een man uit Krommenie zit in de schuldsanering. Hij kan een baan als lasser krijgen. Er is echter een onoverkomelijke hobbel. Want, hij moet zelf een laskap aanschaffen en betalen. In de schuldsanering mag hij daar geen geld aan besteden. Het is geen eerste levensbehoefte. De man wordt zo gedwongen zonder werk te blijven...


Dan besluit het sociaal team de helpende hand te reiken. Zij betalen de laskap! De man kan (en is!) Aan het werk. De gemeente op haar beurt bespaart zich de bijstandskosten.

Casus 2.
Een man in de bijstand bezit een auto. Vanwege de regels in de bijstand moet hij zijn eigen auto eerst verkopen (opeten). De waarde van die auto: € 4.000,00. De man in kwestie is ook vader van drie kinderen die afhankelijk zijn van bijzonder onderwijs. De vader brengt zijn kinderen dagelijks zelf – met de eigen auto – naar school. Nu hij de eigen auto verkoopt, kan dat niet meer. Er wordt een beroep gedaan op de gemeente. Die regelt nu het vervoer. Kosten op jaarbasis? € 18.000.

Casus 3.
Een gezin dreigt op straat gezet te worden, vanwege een huurschuld van € 5.500. Vader en moeder willen al langer uit elkaar, maar de regeling van een schuld uit een faillissement van vader (eigen bedrijf) houdt dat tegen. Hierdoor heeft moeder geen recht op een eigen bijstand. Het gezin telt twee kinderen die onder toezicht van de kinderbescherming staan. Als pa en ma op straat komen te staan, zo eist de jeugdzorg, moeten de kinderen naar een voorziening voor jeugdzorg. Kosten – op jaarbasis – per kind € 50.000. De uiteindelijke oplossing kost de betreffende gemeente een garantstelling voor de huurschuld. Zij brengt de ouders tot een schuldregeling, eist het in gang zetten van de echtscheiding, waardoor moeder een zelfstandige bijstandsuitkering kan krijgen en een nieuwe huurovereenkomst kan sluiten voor de bestaande woning. De kinderen blijven thuis.

Waarom u het 5e Jaarcongres De kracht van het sociale wijkteam niet mag missen?
Hoor, zie, kijk en ervaar! Tijdens het 5e Jaarcongres De kracht van het sociale wijkteam brengen inspirerende en ervaren sprekers u in één dag op de hoogte van de kennis en ervaringen die er zijn met sociale wijkteams, en hoe u die kunt gebruiken om meer stappen vooruit te maken en zo de transformatie vorm te geven. Meer informatie vindt u op www.wijkteamcongres.nl.Naar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.