Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Breinafwijkingen bij patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom

Recent onderzoek van de Standford University School of Medicine vindt afwijkingen in het brein van patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom. De onderzoekers hopen bij te dragen aan een betere diagnostiek en een beter begrip van de oorzaken van de ziekte.
Breinafwijkingen bij patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom

Onderzoeker Jose Montoya volgt al enige jaren een groep van tweehonderd patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) in de hoop tot betere diagnostiek en behandeling te komen. Veertien van deze patiënten deden mee aan dit onderzoek. De onderzoekers vonden relatief minder ‘witte stof’ in de hersenen van de patiënten, die belangrijk is bij het doorgeven van signalen en informatie.

 

Ook bleek een afwijkende verbinding in de rechter hersenhelft verband te houden met de ernst van de CVS-symptomen. Deze verbinding, die de naam fasciculus arcuatus heeft, verbindt twee gebieden in de hersenen waarvan wordt aangenomen dat die belangrijk zijn bij het begrijpen en verwerken van taal. 'Het is niet helemaal duidelijk wat deze bevindingen concreet betekenen, maar ze geven wel aan in welke richting we moeten zoeken', concludeert onderzoek Michael Zeineh.

 

Veel onbegrip

Naar schatting komt het chronisch vermoeidheidssyndroom bij zo'n 1 tot 4 miljoen Amerikanen voor. Exacte cijfers zijn moeilijk te geven. Er bestaat nog veel onduidelijkheid rond de oorzaken en diagnose van de ziekte. Patiënten stuiten vaak op onbegrip en verdenking van hypochondrie voordat de diagnose wordt gesteld. Er is nog geen helder ziektebeeld. Eén ding hebben alle patiënten gemeen: een verlammende en aanhoudende vermoeidheid. Daarnaast lopen de symptomen sterk uiteen. Een beter begrip van CVS is één van de grootste wetenschappelijke en geneeskundige uitdagingen, aldus Montoya.

 

Bron: www.sciencedaily.com



Naar homepage



Relevante categorieën:

cvs |