Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Bijna één op drie ouderen in Krommenie eenzaam

Bijna één op de drie inwoners van 65 jaar en ouder in Krommenie voelt zich eenzaam. In aanloop naar de landelijke Week tegen de Eenzaamheid (van donderdag 22 september tot en met zaterdag 1 oktober) presenteren gemeente Zaanstad en Evean de uitkomsten van een onderzoek naar eenzaamheid onder 65-plussers.
Bijna één op drie ouderen in Krommenie eenzaam

Het percentage ouderen dat zich eenzaam voelt, ligt in Krommenie lager dan het landelijk gemiddelde van veertig procent, dat de GGD in 2012 heeft gemeten. Toch gaat het in Krommenie altijd nog om circa vierhonderd inwoners van 65 jaar en ouder. Van die groep voelt 22 procent zich matig eenzaam, 4 procent sterk eenzaam en 2 procent ervaart een zeer sterke eenzaamheid.

Niet bekend
Uit het onderzoek, uitgevoerd door Deloitte, blijkt ook dat veel sociale activiteiten in Krommenie nog niet bekend zijn bij de doelgroep. Dit terwijl er onder meer in buurthuizen veel voor ouderen wordt georganiseerd, zoals een inloop met koffie en een filmavond. Veel ouderen zijn verrast over het ruime aanbod en ze vinden het belangrijk dat de activiteiten beter aansluiten op de verschillende behoeften van de doelgroep.

Proeftuin
Vorig jaar september startte in Krommenie de proeftuin 'Van eenzaamheid naar leefplezier', waarvoor gemeente Zaanstad, Evean, het Sociaal Wijkteam Krommenie en andere maatschappelijke organisaties hun krachten bundelen. Een belangrijke rol is weggelegd voor het bewonersplatform: vrijwilligers leggen, na een doorverwijzing, direct contact met eenzame 65-plussers.

Vrijwilligers
In het afgelopen jaar hebben vrijwilligers huisbezoeken bij eenzame ouderen afgelegd en hen gekoppeld aan een maatje om samen activiteiten te ondernemen. De vrijwilligers stimuleren hen ook om zelf in actie te komen. Daarnaast heeft het bewonersplatform een activiteitenkalender voor senioren samengesteld en een kaart ontworpen waarmee iedereen een (eenzame) buurtbewoner kan uitnodigen om samen iets te ondernemen.

Wethouder
Volgens wethouder Jeroen Olthof van gemeente Zaanstad levert De Proeftuin al de eerste resultaten op. 'Mensen hoeven zich niet te schamen als ze eenzaam zijn, ze zijn niet de enigen. Zij moeten wel weten waar ze terecht kunnen en wat ze zelf kunnen doen. En buren, familie en kennissen van eenzame buurtgenoten kunnen met een klein gebaar al veel betekenen.'

Nog een jaar
De Proeftuin loopt nog een jaar door. Als de aanpak werkt, bekijkt de gemeente samen met de Sociaal Wijkteams of deze aanpak ook in andere wijken wordt ingevoerd. In maart 2017 wordt opnieuw onderzoek gedaan naar de eenzaamheid onder 65-plussers in Krommenie.

Bron: rodi.nl



Naar homepage