Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Bijna kwart vluchtelingen heeft psychische problemen

Van de groep vluchtelingen die naar Nederland komt, heeft naar schatting 13 tot 25 procent een Posttraumatische Stresstoornis (PTSS) of depressie. Dat schrijft de Gezondheidsraad aan minister Schippers (Volksgezondheid) naar aanleiding van onderzoek van het AMC in Amsterdam.
Bijna kwart vluchtelingen heeft psychische problemen

Met het oog op de aanhoudende asielinstroom adviseert de Gezondheidsraad hoge prioriteit te geven aan de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) voor vluchtelingen. Vooral vrouwen, ouderen en kinderen die alleen de grens oversteken lopen risico op mentale problemen.

 

Essentieel

'Participatie bevordert de geestelijke gezondheid van vluchtelingen,' zo schrijft de Gezondheidsraad in het advies, 'maar gezondheid is ook essentieel om te kunnen participeren. Mentale aandoeningen komen bij vluchtelingen de eerste jaren na aankomst veel vaker voor dan in de algemene bevolking. Zorg- en hulpverleners moeten daarop bedacht zijn. Tegelijk zijn er diverse mogelijkheden om deze problemen het hoofd te bieden. Die kunnen beter worden benut.'

 

Meest zorgelijk

'Van alle gezondheidsproblemen bij vluchtelingen zijn psychische aandoeningen het meest zorgelijk,' zegt Pim van Gool, voorzitter van de Gezondheidsraad. 'Hoewel er nog veel onderzoek naar moet worden gedaan, weten we al dat PTSS en depressies relatief vaak voorkomen.' De cijfers zijn in vergelijking met de Nederlandse bevolking opvallend hoog; van de Nederlanders kampt 2,6 procent met PTSS en heeft 6 procent een depressie.

Bron: Gezondheidsraad



Naar homepage