Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Belangstelling voor pleegzorg neemt toe

Vierduizend mensen hebben in 2015 een informatieavond bezocht over pleegzorg. Dat is ruim vijftien procent meer dan in 2014. Verder blijkt uit onderzoek dat de kennis over pleegzorg is vergroot en meer mensen denken dat pleegzorg iets voor hen kan zijn.
Belangstelling voor pleegzorg neemt toe

Dat zijn resultaten van de campagne ‘Supergewone mensen gezocht’, die in september 2015 startte. Een pleeggezin is het beste thuisalternatief voor kinderen die niet bij hun eigen ouders kunnen opgroeien. De toegenomen belangstelling heeft nog niet geleid tot een grotere instroom van pleegouders: in 2015 meldden zich circa 2500 nieuwe pleegouders aan. In dat jaar maakten 22.512 kinderen voor korte of langere tijd gebruik van pleegzorg, dankzij de inzet van ruim 18.000 pleeggezinnen.

Hogere eisen
De belangstelling is gegroeid, maar het doel van de campagne om 3500 nieuwe pleegouders te werven is nog niet bereikt. Els Rienstra, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland, zegt dat belangstelling niet automatisch leidt tot aanmeldingen: 'We zijn ons ervan bewust dat we veel vragen van pleegouders. Met de Jeugdwet is in 2015 wettelijk vastgelegd dat pleegzorg de eerste keus heeft bij een uithuisplaatsing. Hierdoor zien we een toename van pleegkinderen en ook de ernst van de problemen bij een deel van de pleegkinderen is toegenomen. Dat maakt ook dat pleegzorgorganisaties kritischer kijken naar de draagkracht van aspirant-pleegouders.'

Grenzen in zicht
Rienstra denkt dat mede daardoor de grenzen van de participatiesamenleving in zicht komen: 'In ons pleegouderbestand zien we veel mensen die ook andere (mantel-) zorgtaken op zich nemen. De stagnatie in de werving van nieuwe pleegouders bevestigt voor ons nogmaals het belang van binding en behoud van de huidige pleegouders. Dat is daarom ook een van de speerpunten in de Week van de Pleegzorg.'

Maarten van der Weijden
Op zaterdag 29 oktober gaf Olympisch- en wereldkampioen openwaterzwemmen Maarten van der Weijden de aftrap voor de Week van de Pleegzorg in het Optisport zwembad De Waterhoorn in Hoorn. Met de actieweek, die loopt tot en met 6 november, wil Pleegzorg Nederland de aandacht vestigen op het belang van pleegzorg en het tekort aan pleegouders. De Week van de Pleegzorg is onderdeel van de campagne ‘Supergewone mensen gezocht’, die in 2015 is gestart. Op weekvandepleegzorg.nl staat een overzicht van alle activiteiten.

Bron: www.pleegzorg.nl



Naar homepage