Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Agenda

Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling en Huiselijk Geweld - In gesprek met collega’s

Datum:03 juli, 2018
Locatie:Logavak Amsterdam - Spaklerweg 79-81, 1114 AE, Amsterdam
Website:https://www.logavak.nl/aanbod/3/244/1150/aandachtsfunctionaris-kindermishandeling-in-gesprek-met-collegas
Beschrijving:U bent aandachtsfunctionaris of leidinggevende en zoekt naar handvatten om met uw medewerkers in gesprek te gaan over kindermishandeling en de wet meldcode. Hoe leeft het onderwerp kindermishandeling of huiselijk geweld bij u op de werkvloer? Worden signalen bespreekbaar gemaakt? En is het voor u zelf wellicht een beladen thema?

34 op de 1000 kinderen heeft te maken met een vorm van mishandeling. Ook uw medewerkers zijn kind geweest. De kans is groot dat onder hen mensen zijn die te maken hebben met vormen van geweld in hun jeugd. Het thema komt ook dichtbij omdat u en uw medewerkers dagelijks met kinderen en hun ouders te maken hebben. Op sommige situaties krijgen we geen grip; we twijfelen en kunnen onmacht ervaren. Kunnen we deze situatie nog even aankijken of is het nodig om van deze situatie een melding van vermoeden van kindermishandeling te doen? Maar als de ouders dan verhuizen of het kind wordt uit huis gehaald? Er zijn vele dilemma’s waar u mee te maken kan krijgen.

De meldcode biedt handvatten om altijd te kunnen handelen. Tegelijkertijd spelen er allerlei krachten mee die het nemen van de stappen kunnen bemoeilijken. Deze worden kenmerken genoemd. De kenmerken van kindermishandeling houden in stand dat kindermishandeling kan blijven bestaan. Om deze reden worden de punten: angst, onmacht, loyaliteit, schuldgevoel, schaamte en isolement in de training uitgewerkt aan de hand van casuïstiek om ze daadwerkelijk bespreekbaar te maken.

In deze training oefent u zelf met werkvormen om de meldcode, kindermishandeling en/of huiselijk geweld bespreekbaar te maken. U bereidt een werkvorm voor en voert deze uit met de groep. Door dit met mede deelnemers te doen, oefent u zelf meteen in het praten over dit onderwerp. De werkvormen krijgt u mee naar huis. Daarnaast bespreken we aan de hand van de stappen uit de meldcode, casuïstiek uit de praktijk en voeren we een simultaan-gesprek met Veilig Thuis. U hoort meer over de wetswijzigingen per 1 januari 2019. Verder is er aandacht voor kinderen die pesten en gepest worden en kinderen die te maken hebben met een (vecht)scheiding in relatie tot risicofactoren en vermoeden van kindermishandeling.

Andere onderwerpen zijn:
route 2: beroepskrachten die grensoverschrijdend gedrag vertonen ten aan zien van kinderen.
route 3: grensoverschrijdend van kinderen onderling.

De training is geschikt voor elke beroepsgroep. De training begint met een kennisquiz om het geheugen op te frissen en eindigt met het uitreiken van een officieel VWS-certificaat.


« Ga terug