Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Afscheidnemend lector Margot Scholte pleit voor ambitieuze traagheid bij wijkteams

Margot Scholte, tot voor kort lector aan de Hogeschool Inholland is vanwege ziekte gestopt met wat ze noemt haar professionele werkleven. Sozio interviewde haar. Ze roept in het vraaggesprek onder meer op tot meer reflectie en minder haastwerk op bij de werkwijze rond sociale wijkteams.
Afscheidnemend lector Margot Scholte pleit voor ambitieuze traagheid bij wijkteams

Margot Scholte: ‘Ik geloof erg in de sociale wijkteams, maar ik ben ontzettend bang dat als we op deze manier doorgaan we binnen vijf jaar het fenomeen sociaal wijkteam weer afschaffen als zijnde niet werkzaam of te complex. Daar zijn we in Nederland heel goed in, ineens moet alles weer helemaal anders. Daar wezen ze me in België op, daar gaat het allemaal veel trager en het voordeel daarvan is dat er meer continuïteit is. Ik denk, maak nou eens een pas op de plaats en denk goed na over waarom iets wel of niet zou werken, leer van wat je in de praktijk ervaart. En laat je organisatiebelangen los en kijk wat er inhoudelijk nodig is. Ard Sprinkhuizen noemt dat ‘ambitieuze traagheid’. Dat vind ik wel een mooi beeld. Probeer nou eens niet van links naar rechts te slingeren, maar voer zorgvuldig en met beleid veranderingen door. Tegenwoordig moet alles heel snel. Te snel volgens mij.’

 

Dit is een passage uit het interview met Margot Scholte dat in het februarinummer van Sozio verschijnt. Het nummer komt 13 februari uit.

 



Naar homepage