Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

'Aandachtswijken zijn op goede weg'

De ontwikkeling van de leefbaarheid in de aandachtswijken van Nederland verschilt per wijk, waardoor er lokaal maatwerk nodig is voor een goede aanpak van problemen, zegt minister Stef Blok. Dan moet er juist geïnvesteerd in plaats van bezuinigd worden in de wijk, zegt de MOgroep.
'Aandachtswijken zijn op goede weg'

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) stelt dat de leefbaarheid de afgelopen jaren verder is verbeterd en dat de meeste wijken op de goede weg zijn. In een brief aan de Tweede Kamer stelt hij dat een ruime meerderheid (ongeveer tachtig procent) van de Nederlandse bevolking in buurten woont waar de leefbaarheid op peil is en een ruime voldoende scoort.

 

Een kleine vijf procent van de Nederlandse bevolking woont in wijken die onvoldoende tot zeer onvoldoende scoren op die Leefbarometer. De helft van deze groep woont in de voormalige veertig aandachtswijken. In de aandachtswijken in de grote vier steden is de leefbaarheid in de periode 2008 tot 2012 wel beter geworden. Maar na 2012 is die leefbaarheid in sommige aandachtswijken ook weer licht verslechterd, zo blijkt weer uit een ander onderzoek, de Outcomemonitor Wijkenaanpak 2015.

 

Wijkteams

Uit beide onderzoeken blijkt dat er lokaal maatwerk per wijk nodig is voor de goede aanpak van de problemen, concludeert Blok. Een stevige aanpak van overlast en het ontmoedigen van crimineel gedrag in wijken helpt, zo adviseert hij. Ook moet de gemeente met sociale wijkteams inzetten op sociaal-maatschappelijke vraagstukken in de wijk.

 

MOgroep

De MOgroep zegt dat daar juist de schoen wringt. De wijkenaanpak wordt ondermijnd door de bezuinigingen, zegt de brancheorganisatie voor het sociaal werk. Door de decentralisaties staan sociaal werker en organisaties onder druk. Bij gemeente is er nu vooral aandacht voor nieuwe zorgtaken en het preventieve sociaal werk en de vroegsignalering komen er 'bekaaid af', aldus de brancheorganisatie. Daarom moet er juist geïnvesteerd worden in de sociale infrastructuur en in voldoende handen.

Bron: Zorg en Welzijn



Naar homepage