Vakbladvoor sociale professionals
en het sociale domein

8e jaarcongres LVB 12 september

In de afgelopen jaren is de problematiek van kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblematiek scherper in beeld gekomen. Dit stelt ook het Landelijk Kenniscentrum LVB. Er zijn ongeveer 2,2 miljoen Nederlanders met zwakbegaafdheid (IQ tussen de 70 en 85). Wanneer er ernstige problemen zijn met sociale redzaamheid worden zij soms licht verstandelijk beperkt genoemd.
8e jaarcongres LVB 12 september

 Daarnaast is de problematiek van kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) steeds complexer geworden. Die problemen zijn lastig te herkennen en te beoordelen en omdat LVB’ers zichzelf vaak overschatten en niet willen onderdoen voor anderen, hebben ze de neiging zorg en ondersteuning te mijden. Ook de omgeving overschat deze groep dikwijls, met als gevolg dat LVB’ers worden overvraagd. Gevolg is dat er nog meer problemen en frustraties ontstaan die uiteindelijk tot gedrags- of verslavingsproblemen of zelfs tot criminaliteit kunnen leiden. 

Gedragsproblemen komen vaak en in ernstige vormen voor onder jongeren en adolescenten met een LVB. Voor mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen is gewoon leven verre van vanzelfsprekend. De methodiek Triple-C is erop gericht dat ook zij het gewone leven ervaren. Hans van Wouwe vertelt u er alles over tijdens zijn presentatie.
Hendrien Kaal en Arend Lock lichten de uitkomsten van een recente landelijke pilot in de jeugdstrafrechtketen toe. Bij deze pilot is er gericht gescreend op LVB om zo jongeren een beter strafadvies te kunnen bieden en van passende hulp te kunnen voorzien. 

Psychische klachten, verslaving en een LVB gaan geregeld en in wisselende combinaties samen. Ook voor de zorgprofessional is dat een lastige zaak. Hoe begeleidt en behandelt u cliënten met co-morbide, complexe problematiek? Neomi van Duijvenbode vertelt u er alles over!
Ook steeds vaker is er een genetische oorzaak te achterhalen voor de (L)VB’er. Wat zijn de verschillende principes van genetisch onderzoek? Karlijn Vermeulen geeft voorbeelden uit de dagelijkse (psychiatrische) praktijk.

 

Lees verder op congreswebsite

 

 Naar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.